A marhavásártér és a kórház

Keresés az archívumban

Az egykori marhavásártér
1
Eredeti méret
Részlet Sopron 1911-es térképéből
2
Eredeti méret

Az Oedenburger Zeitung 1899.február 23-i számában aggodalmaskodó hangvételű írás jelent meg arról az elképzelésről, miszerint a város az új kórházat a Kuruc-dombon, a marhavásártértől nem messze, a Bergäcker-dűlőben kívánja felépíteni:

"Holnap önkormányzatunk — sok viszontagság után — ismét egyszer abban a helyzetben lesz, hogy a három és fél éve halogatott kórházkérdésben döntő szavazást tarthat. (...) Köztudott,hogy az önkormányzat annak idején a Bergäcker mellett tette le a voksát. (...) Mi volt a szinte megmagyarázhatatlan fordulat indítéka? Félelem a marhavásártól, amelyet tudvalevően a Kurucdombon tartanak. Egészségügyi és rendőri szempontból éppen a kórház miatt lehetne másik helyet keresni. Furcsa módon a szerencsésen már tető alá hozott ügy a tizenkettedik órában ferde irányt vett. (...) Milyen felületes kezdés! Elvégre a kérdés megoldása, hogy ugyanis a marhavásár a Kurucdombon maradjon-e vagy sem, annak a többségnek a kezében van, amely holnap a kórházkérdésben szavazni fog. (...) Ha az önkormányzat úgy határozna, hogy az új kórházat az új Alsólőver út közelében kell létesíteni, akkor teljes joggal lehetne nyomós ellenérv az, hogy a Déli vasút élénk éjjel-nappali forgalma állandóan zavarná a betegeket. (...) Az is illúzió, hogy a marhavásár belátható időn belül nagyobb méreteket venne föl. Szombathely, Pozsony és Bécsújhely pályázik újabban marhavásárokra. (...) De mi lesz akkor, ha egy szép napon a minisztérium az elöregedett kórházat bezáratja? Számoljanak ezzel a lehetőséggel a mi gondos városatyáink és (...) az eredeti, a miniszter által jóváhagyott határozat értelmében érdemi döntést találjanak."

A közgyűlésen, melyről a cikk írója említést tesz, számos javaslatot megvitattak, Dr. Schneider Károly például így érvelt a tervezett helyszín ellen, többek között a marhavásátér megléte miatt is:

"A Bergäcker-dűlő a Kurucdombon van, ki van téve az erős északi és nyugati szeleknek. Közelében van az ideiglenes honvédkaszárnya, a vasút, a vágóhíd és a szeszgyár, előtte a nagy forgalmú Győri út.Közel van a marhavásártér is. Mindezek lármával, gőzzel,füsttel, bűzzel, porral árasztják el. Ha felépítenék a kórházat, a marhavásártérrel fel kellene hagyni, e miatt az ott lévő vásári felszerelések és városi épületek értéküket teljesen elveszítenék. Egy új vásártér felépítése pedig az amúgyis eladósodott városnak közel 100 000 frt-nyi felesleges kiadást okozna. Ezenkívül a mai vásárteret környező és e célra épített magánlakások és szállások tulajdonosai, valamint az ott lévő vendéglősök és más üzlettulajdonosok is tetemes anyagi kárt szenvednének."

Hosszas viták után az 1909. május 28-i közgyűlés úgy döntött, hogy a kórházat mégis a Kuruc-domb alján építik fel.

Angyalfi Andor felvételén az egykori marhavásártér látható még a kórház építése előtt. A mellékelt térképrészleten látható, pontosan hol húzódott a terület. A teljes térkép nagyítható formátumban a Kapcsolódó bejegyzésben érhető el.

Mivel a fotó készítésének pontos helye nem ismert, utcanévként - a térképet figyelembe véve - a Fapiac utcát jelöltük meg.

Kép típusa
Fotó/Mozgókép készítője
Kép/Mozgókép beküldője
Kép keletkezési ideje
1910-es évek vége
Forrás

Metzl János: A soproni kórház építésének előzményei, Soproni Szemle 1992/3.

Szerző
1916
3465-2352
Évszámos térképre
A bejegyzés létrehozása: 2014. február 28.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.