A Mátyás király utca házai az udvar felől

Keresés az archívumban

A Mátyás király utca házai az udvar felől
Eredeti méret

Ismeretlen a fotós és azt sem tudjuk, mikor készült ez a felvétel - így a megadott dátum csak hozzávetőleges. Ettől függetlenül érdekes lehet, hogy a Mátyás király utca páratlan oldalának házsorának házait ezúttal az udvar felől láthatjuk. Az is elképzelhető, hogy a fotó a Kisfaludy utcai házak udvaráról esetleg azok helyéről készült. A képen a háttérben a Domonkos-templom tornyai is láthatók.

Kép típusa
Fotó/Mozgókép készítője
Kép/Mozgókép beküldője
Kép keletkezési ideje
1950-es évek
Szerző
1952
5895-2948
Évszámos térképre

Hozzászólások

Horváth Péter Pál | 2014. szeptember 22. 16:03

Mo.-n 1957-ben indult meg a tv-adás. Sopronban már előbb is lehetett fogni az osztrák adást. A tv készülékek száma Sopronban elenyésző volt az 50-es években. Egy utcában egy- két készülék üzemelt. A 60-as évek elején indult a bővülés, házanként volt már egy-egy készülék. Mint a fenti képen látható itt már két, három lakás is rendelkezett tv készülékkel- a Károlymagaslatra (MTV), és a Kahlenbergre (ORF) irányított VHF antennák a 60-as évek elejét valószínűsítik. Az UHF adás 1971-ben indult meg, ilyen vételre alkalmas antennák nem láthatók a tetőkön.
És miért 65-öt írtam, felső határnak? 1968-ban kezdték építeni a Kőfaragó lakótelepet, és erre az időszakra ért el a motorizáció fejlettsége (és anyagi jólét) olyan szintet, hogy garázst is akartak a népek. A Mátyás király, Kisfaludy utcák kertjeit összevonva sorgarázsokat építettek, a fenti poroló helyén. Így a kép ezt megelőző időszakban készült.

Kótai Mónika - szerkesztő | 2014. szeptember 22. 18:44

Én feltétel nélkül elhiszem mindezt. Meglátjuk, mit mondanak a szakik... :)

Friedrich Rezső | 2014. szeptember 22. 20:31

Péter nagyon jól közelített a témához, mert a képen nem látható UHF sávú antenna, de egy pontban kiegészíteném: az ORF már jóval 1971 előtt adott UHF-en (ORF 2), csak nálunk a készülékek még nem rendelkeztek un. "kombi tunerrel". Sokan, (mi is), Ausztriából "szereztünk be" UHF-VHF konvertert, hogy az ORF 2 műsorait is nézhessük már akkor. ~ 1965 után.
Itt a bizonyíték: (Wikiből) " Ab 11. September 1961 wird mit dem Sender Kahlenberg 2 ein zweites regelmäßiges Fernsehprogramm als „technisches Versuchsprogramm“ dreimal in der Woche im damals noch neuen UHF-Bereich ausgestrahlt. Im Laufe des Jahres 1964 folgten dann die anderen Großsendeanlagen und das Programm wurde auf fünf Tage erweitert."

Horváth Péter Pál | 2014. szeptember 22. 22:32

Ezzel megerősíted amit írtam, hogy 1965. a felső határ, mert később már megjelentek az UHF antennák is a tetőkön levő antenna árbocokon. Kösz.

A bejegyzés létrehozása: 2014. szeptember 22.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.