A Meteorológiai állomás és a vörös csillag

Hozzászólok
A Meteorológiai állomás és a vörös csillag

Finta Béla felvételén a Kuruc-domb szélmalmai közül látható egy és egy negyed ... Az 1974-ben felújított kisebb egykori malomban a Meteorológiai állomás működik, a bejárat mellett pedig Gensel János Ádám (1670-1720) emléktáblája látható, rajta a következő felirattal:

"Gensel János Ádám városi főfizikus tisztiorvos Sopronban 1710 körül néhány éven át műszeres meteorológiai megfigyeléseket végzett, Magyarországon valószínűleg elsőként. Az ő emlékére állíttatta e táblát az Országos Meteorológiai Szolgálat, amikor a soproni főállomás ide áttelepült 1974-ben."

Ez volt az első emléktábla a városban, mellyel Sopron egykori neves polgára előtt tisztelgett, a másodikat 1991. március 12-én leplezték le Gensel János Ádám szülőházán, a Fő téri Patikaházon.

A soproni meteorológia kezdeteiről hosszabban itt olvashatnak, a malomról illetve a tetején vörös csillagot "viselő" másikról, valamint a harmadik, a képen ezúttal nem látható Kuruc-dombi szélmalomról a felvétel feletti "Szélmalom" címkére kattintva nézhetnek meg további fotókat és képeslapokat.

Kép típusa: 
Fotó/Mozgókép készítője: 
Kép keletkezési ideje: 
1970-es évek második fele
Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1978
Évszámos térképre
5278-3320
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A fotó készítőjének életrajza: Finta Béla
A bejegyzés létrehozása: 2018. július 11.

Hozzászólások

Horváth Péter Pál képe
Kovács Péter képe