A munkás turisták

Keresés az archívumban

Istenszéke Bader vendéglő
Eredeti méret

A szociáldemokraták soproni szervezete a Magyar Korona vendéglőben (ma Fórum) 1911 tavaszán alapította meg a Természetbarátok Turista Egyesületét. Korábban a munkásoknak nem volt lehetőségük a különböző kiránduló társulásokba bekerülni, sem az 1865 óta működő Városszépítők, sem a Dunántúli Turista Egyesület (DTE) nem nézte jó szemmel az alacsonyról feltörekvőket.

Az újonnan alakult társulás, melynek egyik alapítója Ferenczy János volt, végre lehetőséget adott a munkásoknak a közös természetjárásra. A szervezet 1923-ban újjáalakult, ám a működésben jelentős volt a visszaesés, a kezdeti lelkesedés alábbhagyott, az eredeti cél, a közös természetjárás helyét a közös kerthelyiség látogatások váltották fel, a tagság összetétele pedig fokozatosan átalakult, megjelentek az ügyvédek és a kereskedők is a tagok sorában.

Mivel az egyesületnek bevételre volt szüksége, menedékház építését kezdeményezték az Istenszékén (Himmelstron). A vendéglő nagy népszerűségnek örvendett, ám az egyesület 1944. márciusában feloszlott, a házat pedig a DTE kapta meg. A háború után a munkások mindent visszakaptak, a DTE pedig végleg megszűnt.

Létesítményeiket, az István - menedékházat a Muck-kilátó mellett és a Hatvan Ferenc turistaházat a munkások kapták meg, akik a felkínált lehetőséggel nem tudtak élni, és 1950-ben beolvadtak a Vasas Sportegyesület turista szakosztályába.

Kép típusa
Kép/Mozgókép beküldője
Kép keletkezési ideje
1937
Kapcsolódó bejegyzés
Tél az Istenszékén
Tél az Istenszékén a vendéglőnél, a dombtetőn a turistaházzal
1
Eredeti méret
Turistaház az Istenszékén
Turistaház az Istenszékén
2
Eredeti méret
Csoportkép a turistaház előtt
Csoportkép a turistaház előtt, az épületen kivehető a Természetbarátok Turistaegyesületének címere. A képet Tremmel Teofiltól Thier László hagyatékából kaptuk.
3
Eredeti méret
Téli hangulat az Istenszékén
Téli hangulat az Istenszékén
4
Eredeti méret
Kapcsolódó kiadvány
Forrás

Hárs József: A soproni munkás turisták története (vázlatos tanulmány)-Soproni Szemle, 1966/1

Szerző
1937
5285-6357
1931 turista térképre
A bejegyzés létrehozása: 2013. február 3.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.