A Nagyrondella és a Bástya tér

Hozzászólok
A Nagyrondella és a Bástya tér
A Nagyrondella és a Bástya tér
A Nagyrondella és a Bástya tér

Az ismeretlen fotós által készített fotósorozaton a Nagyrondella és a Bástya tér látszanak, valószínűleg az 1950-es években. A képek készítésének pontos ideje ismeretlen.

Kép típusa: 
Fotó/Mozgókép készítője: 
Kép keletkezési ideje: 
1950-es évek
Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1957
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A bejegyzés létrehozása: 2013. november 6.

Hozzászólások

Tarcsai Mária képe

Honnan kerültek elő ezek a képek?

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Egy ismeretlen ajánlotta fel őket megvételre, úgy 30 kisméretű fotó volt egyben, ebből a sorozatból valók az udvaros képek is, amiket együtt fejtetettetek meg.

Tarcsai Mária képe

Nem emlékszem (még pontosan sem) de anno itt állították ki Góliátot, az óriásbálnát, az 1940es évek végén, 1950-es évek elején. Emlékezetem szerint lépcsőn kellett lemenni a bálnához, ami szinte az egész teret elfoglalta. A képen pedig vízszintben van a Rondella. Hmm... roszzul emlékeznék?

Friedrich Rezső képe

Az a bálna, már írtunk róla, 1962 novembere után lehetett csak látható...de lépcsőkre nem emlékezem.
Amúgy láttam, nagyon büdös volt...
http://www.gyulaihirlap.hu/index.fcgi?rx=&nyelv=hu&stype=1&s...

Ősz Zoltán képe

A Góliát tuti, hogy a '60-as évek eleje, valószínűleg tényleg '62, én is láttam, szerintem akkor a tér még egy szintben volt az utcával.
Állítólag nagy átverés volt a bálna, ( ha jól emlékszem, 22 m hosszú volt, a norvégok hurcolászták) , mert az országban így mérték fel, hol vannak alkalmas útvonalak, hidak nagy méretű, nehéz katonai járművek mozgásához. Persze, leht, ez is csak egy nagyvárosi legenda :-)

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Nekem tetszik.:)

Ősz Zoltán képe

Találtam a neten egy plakátot, ami szerint 1961-ben volt Budapesten a bálna. Ezidőtájt Sopronba minden 1 év késéssel jött, tehát a '62 valszeg reális becslés volt ...

Tarcsai Mária képe

Hát akárki akármit mond, lehet, hogy büdös volt, én arra már nem emlékszem, de azt tudom, hogy tízszer is körbejártam, és néztem, néztem. Le is fotóztam, de nem voltam elégedett a képpel, és eldobtam. Én balga, most milyen jó lenne egy elfuserált fotó is róla....

Friedrich Rezső képe
Horváth Péter Pál képe

1963 előtti a fénykép. 1963-ban kapott a gyalogjárda "korszerű " fénycsöves világítást.

Friedrich Rezső képe

Ebből a szögből, mennyire más a Lenck átjáró házainak látványa! Az 1990 környéki felújítás/átépítés során tetőtéri lakások sora került a házakra. /1-es, 2-es képek/

Harkai László képe

Én is emlékszem a bálnára,a lépcsőben nem vagyok biztos,de emlékeim szerint mintha be lehetett volna menni a bálna belsejébe,de ebben sem vagyok bizonyos!

a bálna belsejébe,de ebben sem vagyok bizonyos!

Hárs Olivér képe

Az emlékeimben egy meleg nyári nap, nagy tömeg és poros büdös van, ami nem valószínű, hogy '62-ben lehetett, mivel szeptember közepén születtem. A következő év késő tavaszán, vagy nyarán vihettek oda, de ha Gyulán írt erről az újság, biztosan volt Sopronban is híre. Én is valami belső térre emlékszem, egyrészt zártabb sátorra, másrészt mintha a "cethal gyomrába" is bekukkantottunk volna... És igen, valami kis szintkülönbség már akkor is volt a járda és a kövezett tér között, de nem ekkora, mint most. Érdekes, mennyire különbözőekre emlékezünk!