A Nagyuszoda 3D-ben

Keresés az archívumban

Ellazított szemek, bal szemmel a bal képet, jobb szemmel a jobb képet és megjelenik századforduló idején a Nagyuszoda térhatású képe. Mintha egy időutazás részesei lennénk! Bár sztereonéző nélkül nem egyszerű, de megtanulható a „bandzsítás"! Jéhn Vilmos gyógyszerész sztereonézőjét a Soproni Múzeum őrzi, melynek segítségével azonnal élvezhetők a térhatású képek. Akinek pedig nincs ilyen, azok higgyék el, hogy megtanulható szabad szemmel is. Több percet is igénybe vehet, míg rájövünk, hogyan kell nézni a régiek által csak tömörlátványnak nevezett térhatású sztereofotót.

A technika lényege, hogy a le kell fényképezni a bal és jobb szemnek megfelelő képet. Legegyszerűbb állvány segítségével kb. 7 cm távolságban egymástól fényképezni. Az első kép elkészítése után eltoljuk a fényképezőt és még egy képet készítünk, de léteznek sztereofényképezők is, amelyeknek két lencséje van, így akár mozgást is „ábrázolhatunk”.

Jéhn Vilmos soproni gyógyszerész az Újteleki utca végén lévő gyógyszertárában - ma Than Károly gyógyszertár - árult eszközöket és vegyszereket fényképészek számára. Valószínűleg ezért próbálta ki a térhatású fényképezést a századfordulót követő években.

(A Nagyuszoda a mai Lackner Kristóf utca végén nyílt meg - ma egy gyorsétterem és egy benzinkút van a közelében - 1845 körül. Legnagyobb vízfelületű strandunk volt, melynek megszűnése a második világháború idejére tehető, mivel ezután már nem állították helyre.)

Kép típusa
Fotó/Mozgókép készítője
Kép/Mozgókép beküldője
Kép keletkezési ideje
1905 körül
1905
1965-206
Évszámos térképre
A bejegyzés létrehozása: 2015. június 19.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.