A neológ zsinagóga

Keresés az archívumban

A neológ zsinagóga a Templom utcában
A neológ zsinagóga a Templom utcában
1
Eredeti méret
Emléktábla a Templom u. 23. sz ház falán
Emléktábla a Templom u. 23. sz ház falán (Bárdics József felvétele)
2
Eredeti méret

A neológ zsinagóga a Templom utcában 1876-ben épült, Schármár János tervei alapján. A hitközség rabbija 1894-től 1944-ig Dr.Pollák Miksa, Pap Károly író édesapja volt. A közösség vezetése mellett Pollák irodalomtörténeti kutatásokkal is foglalkozott, többek között a magyar írók bibliai forrásait is kutatta. Emléktáblája a ma a zsinagóga helyén álló modern épület falán található. Dr.Pollák Miksa az építés előzményeiről így ír A zsidók története Sopronban című, 1896-ban megjelent munkájában:

"Az anyahitközségnek pedig e közben szerencsétlen véletlen jött segítségére. A hitközségnek legnagyobb jótevője 1871-ben az Aschaffenburg melletti vasúti szerencsétlenségnél életét veszítette. Még ott a katasztrófa helyén végrendeletet készített, melyben 20,000 forintot hagyott a soproni hitközségnek templomépítés czéljából és szegény tanulóknak ösztöndíjra; azután lelkét kilehelte. Hűlt tetemét 1871. augusztus 29-én helyezték Sopronban örök nyugalomra. A jótevő neve: Rosenfeld Jakab. A templom bejáratánál márványtábla hirdeti nevét és emlékét. Az általa hagyományozott pénzen és a hitközségi tagok járulékai- és ajándékaiból épült föl a mai Templom-utczában körülbelül 25.000 forintnyi költségen Steiner Sámuel elnöklete alatt (1874-80) az 1876-iki évben a zsinagóga, melyet nagy ünnepélyességgel dr.Jellinek Adolf bécsi rabbi avatott föl."

A II. világháborúban elpusztult imaház helyén épült társasházon 2007 óta Kutas László alkotása őrzi a zsinagóga és rabbijának emlékét. (2. kép)

Az emléktáblák mindig egy tartalmas életút mementói az utókor számára, azért hogy emlékezzenek eleikre, akik kimagasló teljesítményt nyújtottak az élet valamely területén. Legtöbbször hajlamosak vagyunk elsétálni ezek mellett a táblák mellett, anélkül, hogy jelentőségükbe belegondolnánk. Megszokja őket a szemünk, hozzátartoznak egy-egy épület arculatához. Pedig sokszor amellett, hogy emlékeztetnek, komoly művészi értéket is képviselnek, nem egyszer jeles alkotóművészek műremekei. A Sopron anno-n a régi felvételek mellett megjelenő jelenkori emléktábla fotókkal szeretnénk ráirányítani a figyelmet a házfalakon velünk élő történelemre. Bízunk benne, hogy ha legközelebb egy itt bemutatott tábla előtt visz el az útjuk, megállnak majd egy pillanatnyi időutazásra és képzeletben - vagy akár valóságosan is - fejet hajtanak azok előtt az egykori soproniak előtt, akik nélkül a mi mai Sopronunk nem lehetne olyan, amilyennek ismerjük.

Kép típusa
Fotó/Mozgókép készítője
Kép/Mozgókép beküldője
Kép keletkezési ideje
1900-as évek eleje
Forrás

Dr.Pollák Miksa: A zsidók története Sopronban

Szerző
1911
2428-1693
Évszámos térképre
A bejegyzés létrehozása: 2013. február 10.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.