A Páneurópai Piknik

Keresés az archívumban

Pillanatkép a Páneurópai Piknikről
1
Eredeti méret
A Páneurópai Piknik szervezői kitűzője
2
Eredeti méret

Részlet mult-kor.hu cikkéből:

"A páneurópai piknik, egy osztrák-magyar határ menti baráti találkozó gondolata a debreceni Mészáros Ferenc fejében fogant 1989 júniusában, a Habsburg Ottó debreceni előadását követő vacsorán. Az ötletet a helyi MDF elnöksége is támogatta, egyben javasolták, hogy abba vonják be a Martonvásáron szervezett "Sorsközösség Tábor" résztvevőit is. A páneurópai piknik a tábor augusztus 20-i programzáró rendezvénye lett volna Fertőrákoson, védnöknek Pozsgay Imrét és Habsburg Ottót kérték fel, s felvették a kapcsolatot a Soproni Ellenzéki Kerekasztallal. Az emblémát, a szögesdrótot átszakító fehér galambot Varga Ákos grafikus készítette, aki a plakátokat is ingyen szitázta és nyomtatta, a debreceniek vállalták a felhívás kinyomtatását 5 ezer példányban, továbbá a piknikes trikók előállítását.
A határok nélküli Európa mielőbbi létrejöttét, a közös európaiság kialakulását szorgalmazó augusztus 19-i találkozó alkalmából Ausztria és Magyarország is beleegyezett, hogy három órányi időtartamra szimbolikusan megnyissanak egy határátkelőt Szentmargitbánya (Sankt Margarethen im Burgenland) és Sopronkőhida között. A szögesdrót szimbolikus átvágását a Páneurópai Unió főtitkára, Walburga Habsburg Douglas végezte, majd egy magyar küldöttség átment a határ osztrák oldalára. Itt jelképesen kaput nyitottak, majd a delegáció a szabad határon át osztrák polgárokkal együtt érkezett vissza a népünnepség színhelyére. Ezután hangzott el Habsburg Ottó, az Európai Parlament képviselője, a Páneurópai Unió elnöke és Pozsgay Imre államminiszter üzenete és a találkozót rendező Magyar Demokrata Fórum és Páneurópai Unió felhívása."

A teljes, a Piknik 20. évfordulójára 2009-ben közreadott cikk az Ajánlott link alatt látható linkre kattintva érhető el.

A bejegyzésben található fotót - készítője ismeretlen-, mely a kapuk megnyitása előtti pillanatok egyikét örökíti meg, Kováts Attilától kaptuk, aki a Piknik szervezői kitűzőjét is elküldte nekünk.

---
A bejegyzés közzététele után a képen szereplőkről a következő információkat kaptuk: "A képen Gollnhofer Sándor tanácselnök, és Lobenwein Tamás fotóriporter. A tanácselnök mögött Szentkirályi Zsolt - a szakállas"-Szalay György. " A kép közepén szemüveggel és nyitott dzsekiben a fotó beküldője, Kováts Attila látható."-Both István.

---
Nagy László hozzászólásában kifogásolta a mult-kor.hu oldaláról idézett cikk történelmi hitelességét. László egy másik írást ajánlott figyelmünkbe a témában a fenti sorok helyett. Ennek linkje a második ajánlott link alatt található.

Kép típusa
Fotó/Mozgókép készítője
Kép/Mozgókép beküldője
Kép keletkezési ideje
1989. augusztus 19.
Kapcsolódó kiadvány
Forrás
Szerző
1989

Hozzászólások

Friedrich Rezső | 2014. augusztus 19. 19:29

Középen Lobenwein Tamás takarja az arcát és a beküldő is látszik a kitűzőjével! Köszönjük Attila!

| 2014. augusztus 21. 21:18

Érthetetlen számomra, hogy egy soproni weboldalon a Piknikkel kapcsolatban ennyi tévedés, hibás információ jelenhet meg. A Pikniken nem volt semmiféle szimbolkus drtótvágás, se Walburga se más részéről. Delegáció se ment át Szentmargitbányára, mert nem jutottunk át a határon, bár tervbe volt véve. A Páneurópa Unio nem volt rendezője a Pikniknek és semmiféle felhívását nem olvasta fel senki. Bár én már semmin sem csodálkozom. A minap egy soproni turisztikai oldalon azt olvastam, hogy a Páneurópai Pikniken Horn Gyula és Alois Mock vágott drótot és nyitpott határt. Jeleztem a hibát és 24 órán belül javították. Remélem itt is megtörténik a korrekció. Ezek szerint 25 év sem elég arra, hogy egy városban megismerjék egy helyi történelmi esemény hiteles történetét, miközben az autentikus források rendelkezésre állnak. Pl. a www.sopron.hu oldalon!!!!

Kótai Mónika - szerkesztő | 2014. augusztus 21. 21:23

A forrás megjelölésével tettem közzé az írás részletét, köszönöm, hogy felhívta a figyelmet a tévedésekre, talán pont így lett igazán korrekt a dolog, hogy egy soproni oldalon sikerült egy egyébként ezzel a témával - történelem - foglalkozó szaklap téves adataira felhívni a figyelmet. A javítás azt gondolom így most meg is történt, amit ezúton köszönök.

Tarcsai Mária | 2014. augusztus 21. 21:33

Akkoriban olyan gyorsan peregtek az események, hogy egy egyszerű állampolgár fejében megbocsátható a keveredés, de a sajtónak azért illene korrektnek és precíznek lennie. Annál is inkább, hisz ők az adott pillanatot rögzítették.....

| 2014. augusztus 21. 21:36

Elnézést kérek, a forrásmegjelölést nem láttam. Viszont most a Múlt-kor-nak is írok. A korrekciót előre is köszönöm! Kováts Attila barátom nevében is, aki gondolom még nem látta a bejegyzést.

Kótai Mónika - szerkesztő | 2014. augusztus 21. 21:43

Kedves László, én az ő cikkükbe nem írok bele, de az ön hozzászólása itt lesz korrekcióképpen. Ha volna kedve megírni, szívesen közzéteszem ugyanitt, a bejegyzésben az ön által kifogásolt részek javítását, hogy ne csak a múlt - kor kapja meg mailben, hanem a mi felhasználóink is a hiteles verziót olvashassák. Kérem, ha partner lenne ebben, írja meg és megkeresem egy emailben a regisztrációkor megadott címen. Köszönöm.

Kótai Mónika - szerkesztő | 2014. augusztus 22. 09:11

Kedves László, némi mérlegelés után úgy döntöttem, hogy az eredetileg írt bejegyzés - a mult-kor idézet - mellé kiegészítésképpen írom be az ön által felvetetteket, mivel így nem kell törölnünk a hozzászólásokat. Szeretném, ha ez az eszmecsere - kommentek - itt maradhatna a honlapon, mert kiválóan példázza, hogy a közelmúlt történelmének feldolgozásában milyen sok ellentmondásos információval találkozhatunk. Azt gondolom, hogy az ön által írottak - a cikkre gondolok - így, ebben a formában, a párhuzam láttatásával válnak igazán hitelessé. Bízom benne, hogy ebben egyetért velem.

| 2014. augusztus 22. 09:18

Ez szerintem is jó megoldás! Legalább egy példán látszik, hogy mennyire hiányos, férevezető források is keringenek a világhálón. Nem csupán ebben az ügyben. Sajnos...

| 2014. augusztus 23. 13:26

Laci ! Gratulálok neked,nagyon éber vagy . Véleményem szerint tudatosan ködösít valaki vagy valakik
a Páneurópai Pikniken történtekkel kapcsolatban kapcsolatban.
Nekem a legjobban tetszett annak a politikusnak a mondanivalója,ki a "bátor Soproni nép kényszerítette ki a határnyitást" ! A más más változatok is színes fantáziáról vallanak . Tipikus "magyar" partizán mentalitás. "Te partizán voltál ? Nem,de már intézik" Humor az 50-es évekből !
Mostani divatja : "Jelen voltál a Pikniken mint hős? Nem,de most írják át a történetét ".

id. TISZA Vilmos | 2016. március 20. 18:23

Sajnálom, hogy meglehetősen későn futottam rá erre bejegyzés-sorra és főleg a *.pdf dokumentumra!
Apró kiegészítésként utalnék az akkori idők "Duna-gate" kapcsán elhíresült egyik fő mellékszereplőjének emlék- és hivatali irataira:
Horváth József immár nyugdíjasként kiadott könyve, A TÁBORNOK VALLOMÁSA - Meztelenül a Duna-gate ügyben (Pallas Lap- és Könyvkiadó Budapest, 1990) címmel megjelent visszaemlékezésében a 241-243. oldalakon ír az eseményről. Augusztus 19-20-án ő - a III/III. csoportfőnökség vezetője volt a Belügyminisztérium vezető ügyeletese.
Késő délután a Határőrség Országos parancsnoka telefonon jelentette, hogy "... tömegesen jelennek meg az NDK állampolgárai, s át akarnak törni a határon. Akár erőszakkal is. Ilyen esetekben pedig a szabályzatok szerint a határőrségnek a fegyverét kell használnia. Gyorsan hozzátette, hogy a maga részéről nem tartaná szerencsésnek a fegyverhasználatot. Ebben - ugyancsak gyorsan -egyetértetem vele. ... Utasítottam a határőrparancsnokot, hogy eszükbe se jusson fegyvert használni".
Meglehetősen őszintének tűnően ír az akkori gondolatairól a továbbiakban. Ezt alátámasztja a mellékletek 314-320. oldalain található "EMLÉKEZTETŐ a Belső Elhárítási Szolgálat 1989. augusztus 15-i rendkívüli országos értekezletéről", melynek első tárgya " - az 1989. augusztus 19-20-21-i rendezvény-sorozatok operatív biztosítási feladatai." volt.

A bejegyzés létrehozása: 2014. augusztus 19.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.