A Pannónia Úszó Egyesület Sopron egykori tagjainak találkozója

Keresés az archívumban

PUES találkozó
Eredeti méret

A soproni Pannónia Úszó Egyesület Sopron (PUES) 1923. június 17-én tartotta alakuló közgyűlését. Az egyre nagyobb tagsággal és támogatottsággal rendelkező egyesület úszói, műugrói – köztük Vécsei Vilmos, Sopron örökös műugró bajnoka – és vízilabdázói számos országos versenyen is kiváló eredményeket értek el, annak ellenére, hogy felkészülésük körülménye több tekintetben elmaradt más egyesületek sportolóiétól. Az egyesületet, melyről a bejegyzésünk forrásául szolgáló cikkben részletesen is olvashatnak, 1946 őszén oszlatták fel, helyét a Soproni Úszó Egyesület vette át.

Az egykori PUES-tagok találkozójáról, melyet vélhetőleg a Szélmalom vendéglőben tartottak, ismeretlen időpontban, Friederich Rezsőtől és Gecsényi Andrástól kaptunk egy fotót. A képen sajnos nem sikerült mindenkit azonosítani, de abban bízunk, hogy olvasóink segítségével a hiányzó nevek is felkerülhetnek a listára. Egyúttal kérjük, ha bármilyen személyes emlék eszükbe jut a fotóval, vagy a fotókon szereplőkkel kapcsolatban, osszák meg velünk! Köszönjük!

A fotón szereplők balról jobbra fentről lefelé - akiket Friderich Rezsőnek és Gecsényi Andrásnak sikerült azonosítaniuk:

Felső sor:

2. Elza néni, Székely Zoltán (tornász/tornatanár) felesége
5. Vécsei Vilmos
8. Friedrich Rezső (id.)
9. Csulak Sándor (ÉDÁSZ raktárvezető???)

Középső sor:

1. Szarka Árpád festő-grafikus tanár
2. Székely Zoltán (tornatanár), fiával
3. Mágel Ágost (id.)
7. Lackner Károly (a valamikori Rozália úti ( később Pataki Ferenc , majd Szent István ) Általános Iskola egykori igazgatóhelyettese és tanára - Bencsik Zoltánnak köszönjük az információt.)
8. Frühwirt Katalin (Friedrich Árpád özvegye, később Jäger Ödönné)
9. Mollay Árpád ? (postatiszt ?)
10. Gecsényi András édesanyja
11. Dr. Arszin Miklós ügyvéd (id.)
12. Torma István, városházi köztisztviselő, később AFIT-os irattár vezető.

Guggolók:

2. Hauer Antal (ÉDÁSZ irodavezető, Hauer Péter /nemrégen, válogatottunk úszóedzője/ édesapja)

A bejegyzés elkészítésében nyújtott segítségéért köszönet Friedrich Rezsőnek.
A posztot Gecsényi András emlékének ajánljuk.

Kép típusa
Fotó/Mozgókép készítője
Kép/Mozgókép beküldője
Kép keletkezési ideje
1960-as évek
Kapcsolódó bejegyzés
Kapcsolódó kiadvány
Forrás

Schneider Lipót: A soproni úszósport története, Soproni Szemle, 1959/2.

Szerző
1965

Hozzászólások

Moser Aranka (Pauliné) | 2016. december 28. 16:29

Jaj de jó, hogy felismertem a képen Szarka Árpád tanár urat, aki Széchenyi gimnáziumban a rajztanárunk volt! Lackner Károlyt, akinek a kertje a bánfalvi ovi mellett volt! Rengeteg cseresznyét szedtem a fájáról! Egy igazán úri és nagy türelmű embert ismertem meg általa!

Kótai Mónika - szerkesztő | 2016. december 28. 16:31

E helyütt is köszönöm! :)

Friedrich Rezső | 2016. december 28. 19:11

Köszönet Mónika pontos publikációjának és András barátom emlékének!

Dr. Schöberl Miklós Béla | 2016. december 28. 21:19

A képen látható Székely Zoltánról és feleségéről már többször is szó volt. Most álljon itt gyermeküknek (a képen még mint kisgyermekként látható) Székely Csaba tornatanárnak és iskola igazgatónak a Soproni Témával 2016 februárban készült riportjából egy idézet:– "Székely Géza nagyapám nyomdatulajdonosként vált ismertté Sopronban, a háború előtt kiadott számos helytörténeti munkán olvasható a Székely és Társa felirat, de Új Élet címmel hetente három alkalommal megjelenő lapot is indított, tagja volt az Országos Sajtókamarának, valamint évekig volt a soproni iparszövetség elnöke. Az Árpád utcában lévő nyomdáját 1944. december 6-án porig rombolta a várost ért bombázás. Nem adta fel, újrakezdte, majd 1949-ben nyomdáját államosították, fémgyűjtés címén gépeit összetörték, ő maga pedig utcára került…
– Édesapám is nyomdásznak vallotta magát, ő a könyvkötészetet tanulta ki, de kétségtelenül a tornasportban elért eredményei tették városszerte ismertté. Az 1934-ben Budapesten megrendezett ifjúsági világbajnokságon nyújtón aranyérmet szerzett, majd édesanyámmal együtt kiváló edzőpárost alkottak. Apu emlékét a Székely Zoltán-emlékverseny is őrzi."

Kótai Mónika - szerkesztő | 2016. december 29. 10:04

Köszönöm a kiegészítést!

Friedrich Rezső | 2016. december 29. 13:26

Akkor ehhez kicsi személyes kiegészítés: Zoli bácsi feleségéhez járattak szüleim "külön-/torna/órára", a régi óvóképző (majd Martos F. Gimn.) tornatermébe, az '50-es években.

Dr. Schöberl Miklós Béla | 2016. december 29. 23:02

Rezső! Oda én is jártam, mert Hümpnfer Olga iskola orvos végighúzta az újját a a gerincemen és azt mondta: ferdülés, gyógytorna. Neki ugyanis igazolni a kellett, hogy a szoci'lizmus hogy törödik az ifjúsággal. De ahogy megtudta ezt Harcos tornatanár úr (Petőfi téri iskola 1952), arra kötelezett, hogy hetente kétszer az ő edzéseire járjak. Igaza lett, mert így lettem tornász és késöbb az STC-ben így ismerhettem meg Zoli bá't, Radnai Béla bá't, meg a csapattársak közül Röck Samut (késöbb olimpiai csapattag) Kiss Jancsit, Lakatos Jocót (ATI oktató), Fényes Gyurkát (ÁG főkönyvelő) és sorolhatnám még. De azt hiszem a csapartról már képet is feltettem a FBA-ra.

Friedrich Rezső | 2016. december 30. 13:41

Én is a Hümpfner doktornőnél estem át a rostán, de mivel antitalentum voltam testnevelési kérdésekben, más irányba "terelődtem"...

A bejegyzés létrehozása: 2016. december 28.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.