A papréti tornacsarnok és két neves soproni

Hozzászólok
A papréti tornacsarnok és két neves soproni

"A XIX. század vége felé főleg a fekete-fehér, majd a színes kőnyomással (litográf eljárással) készült képek váltak népszerűvé. A Postaügyi Világunió (UPU) 1878-as kongresszusán szabványosította a levelező- és a képes levelezőlapok méretét is, így a lapok méretét 140x90mm-ben határozták meg a régi 122x85mm helyett. Továbbá a díjszabást is egységesítették, amit a levéltarifa felében határoztak meg. Ebben az időkben jelentek meg a „Gruss aus….” (Üdvözlet….-ből) lapok is, melyek általában litográf eljárással készült lapok voltak, ahol a különböző díszítőelemekkel együtt az adott település nevezetességei (általában mozaikos elrendezésben) láthatóak. A század vége felé jelentek meg először a fényképek alapján készített tájképes lapok, valamint a művészi képeslapok is. Hazánkat 1896-ig külföldi, főleg német és osztrák kiadók látták el képes levelezőlappal." (Forrás)

Az 1800-as évek végén postázott litográf képeslapon középütt Magyarország első, 1867-ben átadott tornacsarnoka látható. Az épületről készült képet két neves soproni, Rösch Frigyes Sopron tűzoltóparancsnoka, a Soproni Torna- és Tűzoltó Egyesület egyik életre hívója, valamint Schneider Frigyes, a tornászok vezetőjének képe fogja közre. Az alsó képen a sportolók egy csoportja látható.

Kép típusa: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1890-es évek
Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1898
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A bejegyzés létrehozása: 2020. július 13.

Hozzászólások

Dr. Schöberl Miklós Béla képe

Az alsó képen a sportolók egy csoportja éppen rúdugrást gyakorol. Kiválóan látszik a kezdeti "ülő" technika. Férfiaknál 1896-ban már olimpiai szám, de a magyar bajnokság csak 1905-ben indult meg. Ez a kép így igazi hazai sporttörténeti csemege!

Patrix képe

Német szöveg/deutscher Text:

„Viel Glück im
neuen Jahr wünscht dir
F. Schmid“

„Turnw. F. Schneider“ = Turnwart F. Schneider

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Köszönöm.