A Pémüller huszárok

Keresés az archívumban

A Pémüller huszárok
Eredeti méret

Az 1900-as évek első felében a Várkerület utcaképének elmaradhatatlan részei voltak a Hátsókapu és a Várkerület sarkán "tanyázó" hordárok, az ún. "Pémüller huszárok."A Sopronvármegye című lap 1920. júliusában így írt róluk:

"Ismertetőjelük: 10 méter távolságból már erős pálinkaszag érezhető, mely belőlük áramlik elő, ha közelebbről vizsgáljuk őket, azt tapasztaljuk, hogy az ülő vagy falat támasztó, vörös orrú emberek zagyva német és magyar nyelvű hallottuk, közben nyálpöttyökkel borítják el az utca kövezetét."

Patthy Annát idézzük:

"Hajnali 6-kor általában jóféle törkölyt ittak, egy-két kupicával. Erőt kellett meríteniük, hiszen nap nap után sokféle feladat "hárult" rájuk.Ha a Pannóniából kilépett az elegáns vendég,rögtön ott termett közülük egy vagy kettő.[...] Mindig szolgálatkészek, udvariasak és becsületesek voltak ezek a máról holnapra élő, erős emberek. Fülükben kis aranykarika vagy gomb csillogott... Az emlékezet szerint úgy nyolcan lehettek, és mindig segítették egymást. Jellegzetes "színfoltjai" voltak a II.világháború előtti Sopronnak."

A képen bal oldalon látható a Müller Paulin - ház, ma itt működik a "11-es".

A Kapcsolódó bejegyzésben egy nagyjából 100 évvel későbbi fotón látható hasonló szögből a Várkerület.

Kép típusa
Kép keletkezési ideje
1910-es évek
Kapcsolódó bejegyzés
Szerző
1915
2748-1858
Évszámos térképre

Hozzászólások

Tarcsai Mária | 2013. március 30. 11:45

A P. Müller huszárok Friedrich Kari bácsi Soproni Szimfóniájában is szerepelnek. Kicsit még én is emlékszem rájuk. Különösen az egyik fazonra, teljesen olyan volt mint Popeye a tengerész, csak nem olyan elegáns. Édesanyám az 1930-as években, férjhezmeneteléig az Ezüst utca elején lévő Wanek kenyérbolt egyik eladó-kisasszonya volt. Halálra rémültek, ha néha egy-egy leharcolt P.Püller huszár betévedt hozzájuk ennivalóért. Pánikszerűen a kezébe nyomtak egy zsemlyét és kituszkolták az ajtón:)

Kótai Mónika - szerkesztő | 2013. március 30. 13:12

Melyik házban volt a Wanek-féle bolt? Lehet az, hogy neki a Szent György utcában is volt egy péksége?

Tarcsai Mária | 2013. március 30. 13:58

A Wanek pékségnek sok helyen volt üzlete, nem mind ismerem. Édesanyám kezdetben a Károlymagaslati úton lévő péküzletükben dolgozott, (arról vagy a saját facebook oldalamra tettem fel képet, vagy Neked elküldtem, már nem emlékszem) mikor megismerték és látták, hogy megbízható, gyors és ügyes, az Ötvös utca-Várkerület sarkán lévő egyik legfontosabb üzletükbe helyezték. (Ahol jelenleg az angol használt áruk boltja van, korábban pedig bisztró volt)
A Wanek cégnek kenyérgyára volt és saját üzleteiben árusította a kenyeret péksüteményeket és süteményeket. Édesanyám két lánytestvére is náluk dogozott mint eladónő, mindegyikük más -más péküzletben, de azt már nem tudom, hogy azok az üzletek hol voltak. A Wanek cég a többi gyárral együtt kimúlt (államosították) és a család apraja-nagyja 1956-ban elhagyta az országot. Nagynéném Bécsben sokáig kapcsolatban és jó barátságban volt velük. Ha jól tudom Vass névre magyarosították a nevüket.

Kótai Mónika - szerkesztő | 2013. március 30. 14:01

Nem küldted el a képet, viszont azt hiszem, az itt leírtak illenének mellé posztként.;)

Tarcsai Mária | 2013. március 30. 14:07

Jó, de tudod, az a kép a Károlymagaslati úti üzletnél készült. Neked küldjem el, vagy feltegyem a facebook oldalatokra?.

Tarcsai Mária | 2013. március 30. 11:49

Ja igen, és utána jött a nagy szellőztetés, mert piával elegy áporodott szaguk is volt...

A háború után is még itt voltak egy rövid ideig. Alkoholmámorban vészelték át a bombázásokat, tán észre sem vették.....

Németh György | 2013. március 30. 21:39

Már annak idején a facebookon is írtam, hogy a "pémüller huszár" megnevezés v.sz. onnan ered, hogy az említett szerencsétlen fickók a Müller Paulin ház (P.Müller, kiejtve: pémüller) járdaszéli kerékvetőin ültek, azokat lovagolták meg naphosszat. Abban, az említett Wanek-kenyérboltban én is vásároltam gyerekként egy-egy finom vajas kiflit. Ha már szóba került, a Wanek kenyérgyár évtizedeken keresztül a város több pontján működtetett lerakatokat, ennek az egyike volt a várkerületi Léderer ház Ötvös utcai oldalán ez a bolt. A kenyérgyárat a Wanek nagypapa alapította, tőle vették el. A fia valóban Vass -ra magyarosított és a 45 utáni első évek országosan ismert politikusa volt, akit sok más kortársához hasonlóan Rákosiék bebörtönöztek és csak a halála előtt pár nappal engedték haza. Az egyik Wanek unoka, kedves osztálytársam volt, akinek érettségi után osztályidegenként néhány évi butorgyári trógerolás jutott, majd üzemi javaslatra felvették a Mosonmagyaróvári Akadémiára, ahol az 56-os sortüzben mellbelőtték. Életveszélyes állapotban sikerült Bécsben kórházba jutnia. Aktív éveit Németországban töltötte. Nyugdíjasként szép lakást vett Sopronban, az év nagy részét itt tölti és minden évben jó kedéllyel részt vesz az iskolai találkozónkon.

Tarcsai Mária | 2013. március 31. 05:33

Akkor valószínű vele és a családjával volt kapcsolatban a nagynéném. Ő szegény Édesanyámmal és testvéreivel együtt már nem él. A lánya, akivel szoros rokoni kapcsolatban állok jelenleg egy hosszabb utazáson van. Egy-két hónap múlva elérhető lesz és akkor remélhetőleg belép ide közénk, mert ő is Sopron rajongó. Talán tud valami mondani a bécsi Vass családról.

Diákkoromból visszaemlékszem egy Vass Kati nevű igen helyes lányra, úgy tudtam, ő is a Vass (Wanek) család tagja. Úgy rémlik, alattam járt egy-két évvel. Róla tudnál valamit mondani?

Németh György | 2013. március 31. 21:15

Küldtem egy "request" -et a facebookon....

Tarcsai Mária | 2013. március 31. 05:45

Nagyon örülök a hozzászólásodnak, mert igen érdekes dolgokat írtál a Wanek családról. Nekem már nem volt kapcsolatom velük, csak hallomásból, családi beszélgetésekből ismertem őket, de mint mondtam négy lánytestvér közül három náluk állt alkalmazásban. Mindkét nagynéném ott ismerkedett meg későbbi férjével, akik szintén a cég alkalmazottai voltak, mint pékmesterek.

Kótai Mónika - szerkesztő | 2013. március 31. 12:04

Nagyon jó volt olvasni a sok érdekes hozzászólást, köszönöm szépen!

Tarcsai Mária | 2013. március 31. 14:09

....a pémüller huszároktól eljutottunk a Wanek pékségig....

Dr. Schöberl Miklós Béla | 2022. április 21. 13:44

P. Müller ház előtt a város első hirdetőoszlopa (ezen a képen még jobban: https://sopronanno.hu/bejegyzes/a-gruber-haz-es-a-muller-pa…) látható. Erről írta a "Sopron" napilap 1890-ben: "(...) P. Müller boltjával szemben igen ízléses hirdető oszlop felállítva. Van rajta óra, légsúlymérő, hőmérő stb. azonkívül a soproni közintézetek és hivatalok felsorolása, a vasúti menetrend és magánhirdetések. Minden persze németül, (...)

A bejegyzés létrehozása: 2013. február 5.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.