A Petőfi Színház II.

Hozzászólok
Petőfi Színház

A színház épülete előtte parkolóval az 1980-as évek elején. Az épületet az első színház átépítése, részben bontása után 1909 telén adták át, miután a Medgyaszay István által megálmodott épület mindössze hat hónap alatt elkészült. A homlokzaton ekkor még látható volt az eredetileg id. Storno Ferenc által tervezett, ám később végül Medgyaszay által átrajzolt sgrafitto. A színházat legközelebb a háború után 1969 és 1975 között újították fel, a jelentős átalakításoknak köszönhetően a rossz állapotú homlokzati festmény maradványait eltüntették, helyére a Petőfi Színház felirat került. Az újabb rekonstrukció során, 1992-ben állították vissza az eredeti, 1909-es állapotokat.

Kép típusa: 
Kép keletkezési ideje: 
1980-as évek
Kapcsolódó bejegyzés: 
Forrás: 
Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1982
4908-2848
Térképre kerül / nem kerül: 
Évszámos térképre
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A bejegyzés létrehozása: 2013. április 6.

Hozzászólások

Németh György képe

Az épület külső részletei nagyon hasonlítanak a Veszprémi (micsoda véletlen) szintén Petőfi Szinház -hoz. lehet, hogy ugyanaz az építész "követte el" ezt is, meg azt is ?

Kótai Mónika - szerkesztő képe

György, ugyanaz a tervező, igen.

Kebelei György képe

Igen.Mindkét épületet Medgyaszay István tervezte!

Németh György képe

Melyik volt az első ?(terv/kivitel) Van belőle máshol is ? A wiki szerint:a Soproni- az csak átépítés (1908-1909). A veszprémi az építés, de nincs dátum. Nagykanizsán az eredetileg szinháznak épült ház nem hasonlít.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

A veszprémi színház készült el előbb (1908), ezt látván bízták meg Medgyaszayt a soproni megtervezésével, miután az elsőként felkért bécsi cég csak hosszú határidővel vállalta volna a munkát.

Tarcsai Mária képe

Ha a fotós egy icipicit bal felé fordította volna a kameráját, a mi házunk is látszana. Sok színház fotón rajta van....

Dr. Schöberl Miklós Béla képe

Lássuk be, ez a tér szebb lett azáltal, hogy az autók a föld alá kerültek!