A Pittner-fürdő

Hozzászólok
A Pittner-fürdő
Családi fotó a Pittner-fürdőben

Az 1934-ben megnyitott Pittner-fürdő - ahogy közkeletű nevén a soproniak és a Sopron környékiek ismerték - korabeli képeslapon (1.kép) illetve egy fényképfelvételen (2.kép) is, mely azonban a tulajdonosa elmondása alapján 1930-ban készült. A Városok Lapja 1934. július 1-i számában számolt be az új fürdő nyitásáról, így elképzelhető, hogy a fotó a megadott dátumnál később készült. A lap így tudósított:

"Új strandfürdő a soproni határban. A balfi Fertő-parton, Sopron város ottani birtokán új strandfürdő épült, amelyet június 30-án adnak át rendeltetésének. A területet Pittner és Unger fertőbozi lakosok bérbe vették még 1932 őszén Sopron városától azzal, hogy a bérbevett területen — függetlenül a Fertőtől — strandot építenek, amelynek medencéjét forrásvízzel akarják táplálni. Meg is kezdődtek az ásatások, vizet azonban eleinte nem találtak és csak jóval később fakadt fel a talajból a sós, kénes-szagú víz, amely hivatott lesz a strand medencéjének vízellátását biztosítani. Az új strandfürdőn 80 méter széles és ugyanolyan hosszú medence épült. Egyik felében a gyermekek fürödhetnek a 30—80 centiméteres mélységű vízben, a medence másik fele, amely 80 centimétertől 2—3 méteres mélységig terjed, a felnőtteké. Az új strandfürdő teljesen független a Fertő vizétől, kizárólag forrásokból táplálkozik, amit az is bizonyít, hogy a strand vízszine 50—60 centiméterrel magasabb, mint a Fertő vízállása, vize nagyon tiszta és mivel magasabb, mint a Fertő, abból a pióca sem tud a vízmedencébe bejutni. A strand vizét felküldték Budapestre vegyelemzésre és nincs kizárva, hogy Sopron ezzel az új stranddal gyógyfürdőhöz jut."

Érdekesség, hogy bár a köztudatban az egyik bérlő nevéhez kötötték a fürdő elnevezését, voltak olyanok is, akik Kládler-fürdőként hivatkoztak a strandra, mivel tőle nem messze működött egykor a Kládler-kocsma, melyről több személyes visszaemlékezést is olvashatnak ebben a bejegyzésünkben.

Ha a fürdőhöz kapcsolóan is vannak személyes emlékeik, szívesen olvassuk őket hozzászólásaikban.

A korabeli újságcikket az Arcanum Digitális Tudománytár honlapján keresztül értük el.

Kép típusa: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1930-as évek vége
Kapcsolódó bejegyzés: 
Forrás: 

Városok Lapja, 1934. július 1. p., 387.

Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1939
Térkép nézetbe kerül: 
Nem kerül térképre
Turista térképre kerül: 
Nem kerül turista térképre
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A bejegyzés létrehozása: 2019. szeptember 5.

Hozzászólások

Horváth Péter Pál képe