A Postapalota és a közóra

Keresés az archívumban

A Postapalota és a közóra
Eredeti méret

A korabeli képeslapon a háttérben látható a Postapalota, az előtérben jobb kéz felől pedig az egykor a téren állt közóra. Az épületet és az órát egy név és egy évszám köti össze. Schármár Károly neve és az 1913-as évszám. A robosztus Postapalotát, melynek kivitelezését tervpályázaton Schármár Károly nyerte el, 1913. november 1-én adták át, míg a Soproni Városszépítő Egyesület ugyancsak a neves soproni építész tervei alapján 1913-ban emelte a tér végén, a Kaszinó mellett a kőkerítéssel körülvett közórát.

A Postapalota épületéről számos érdekesség olvasható Kubinszky Mihály: Sopron építészete a 20. században című művében. Ebből idézünk most egy rövid részletet:

"Kossuth Ferenc kereskedelemügyi miniszter által 1909-ben meghirdetett nyilvános építészeti tervpályázatra tizenegy beérkezett terv közül a bírálók egyhangúlag Orth Ambrus és Somló Emil építészek pályatervét tüntették ki az első díjjal. Ennek alapján 1911. március és 1913. augusztus között Schármár Károly kivitelezésében felépült a Széchenyi téri postaépület. Az építészpárosnak ebben a műfajban nyilván gyakorlata volt, egyidejűleg épült fel tervük alapján a pozsonyi főposta épülete is. A soproni épület két nagy belső udvar köré csoportosítva elfoglalta a mintegy 45 méter széles és 100 méter mély telek egészét. A telek az építkezés idején még az evangélikus temetővel volt határos."

Kép típusa
Kép keletkezési ideje
1915 körül
Kapcsolódó bejegyzés
Szerző
1915
2344-1766
Évszámos térképre

Hozzászólások

Friedrich Rezső | 2018. március 21. 13:37

Mint már írtam, írtuk, az említett telek egy része dédapám /id.Friedrich Károly, majd fia, József/ kovács-bognár műhelyének helye volt. Széchenyi tér 8. Hrsz.: 1266

A bejegyzés létrehozása: 2015. július 14.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.