A Printz Ferenc-pihenő

Hozzászólok
A Printz Ferenc-pihenő
A Printz Ferenc-pihenő emléktáblája

Printz Ferenc (1844-1920) ügyvéd, polgármester-helyettes, 1891-1912 között a Városszépítő Egyesület elnöke, 1914-től díszelnöke. A hálás utókor képviselői emléke előtt tisztelegve 1925.május 23-án avatták fel a róla elnevezett Printz-pihenőt.

Az emlékhelyet ábrázoló korabeli képeslap alatt Bárdics József felvétele látható 2000-ből. A képen nem túl jó állapotban lévő táblát néhány évvel ezelőtt felújították.

Az emléktáblák mindig egy tartalmas életút mementói az utókor számára, azért hogy emlékezzenek eleikre, akik kimagasló teljesítményt nyújtottak az élet valamely területén. Legtöbbször hajlamosak vagyunk elsétálni ezek mellett a táblák mellett, anélkül, hogy jelentőségükbe belegondolnánk. Megszokja őket a szemünk, hozzátartoznak egy-egy épület arculatához. Pedig sokszor amellett, hogy emlékeztetnek, komoly művészi értéket is képviselnek, nem egyszer jeles alkotóművészek műremekei. A Sopron anno-n a régi felvételek mellett megjelenő jelenkori emléktábla fotókkal szeretnénk ráirányítani a figyelmet a házfalakon velünk élő történelemre. Bízunk benne, hogy ha legközelebb egy itt bemutatott tábla előtt visz el az útjuk, megállnak majd egy pillanatnyi időutazásra és képzeletben - vagy akár valóságosan is - fejet hajtanak azok előtt az egykori soproniak előtt, akik nélkül a mi mai Sopronunk nem lehetne olyan, amilyennek ismerjük.

Kép típusa: 
Fotó/Mozgókép készítője: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1930-as évek
Kapcsolódó bejegyzés: 
Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1939
Évszámos térképre
1520-3211
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A bejegyzés létrehozása: 2018. augusztus 13.

Hozzászólások

Tarcsai Mária képe

Valóban október 16-án, délután 16 órakor kis ünnepség keretén belül volt a felújított Princz pihenő, valamint a tőle kb 50 m távolságra lévő Dr. Heimler Károly pihenő átadása.
Vadonatúj állapot:
felújított Princz pihenő az átadás előtt:
Katt ide: http://indafoto.hu/tacsifoto/image/21915835-84442a76/user

A másik pihenőt még nem tettem fel az indafotóra, de mihelyt meglesz, annak az elérését is bemutatom.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Tacsi, a zöld tájékoztató táblákról nincsen fotód?

Tarcsai Mária képe

Nincs, de ha szeretnél elmehetek lefotózni. Két nappal korábban fotóztam ott és nem akartam átlépni a kordont. Sőt, a képet is csak az avatás után hoztam nyilvánosságra.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Nem, köszönöm, csak kíváncsi voltam a végeleges verzióra. A Sopron anno négy képet adott a táblákhoz, emailben megkaptam a nyomtatás előtti verziókat, csak érdekelt volna, mi lett a végleges verzió, változott-e vagy maradt az eredeti terv.