A Printz Ferenc-pihenő

Keresés az archívumban

A Printz Ferenc-pihenő
A Printz Ferenc-pihenő korabeli képeslapon
1
Eredeti méret
A Printz Ferenc-pihenő emléktáblája
A Printz Ferenc-pihenő emléktáblája
2
Eredeti méret

Printz Ferenc (1844-1920) ügyvéd, polgármester-helyettes, 1891-1912 között a Városszépítő Egyesület elnöke, 1914-től díszelnöke. A hálás utókor képviselői emléke előtt tisztelegve 1925.május 23-án avatták fel a róla elnevezett Printz-pihenőt.

Az emlékhelyet ábrázoló korabeli képeslap alatt Bárdics József felvétele látható 2000-ből. A képen nem túl jó állapotban lévő táblát néhány évvel ezelőtt felújították.

Az emléktáblák mindig egy tartalmas életút mementói az utókor számára, azért hogy emlékezzenek eleikre, akik kimagasló teljesítményt nyújtottak az élet valamely területén. Legtöbbször hajlamosak vagyunk elsétálni ezek mellett a táblák mellett, anélkül, hogy jelentőségükbe belegondolnánk. Megszokja őket a szemünk, hozzátartoznak egy-egy épület arculatához. Pedig sokszor amellett, hogy emlékeztetnek, komoly művészi értéket is képviselnek, nem egyszer jeles alkotóművészek műremekei. A Sopron anno-n a régi felvételek mellett megjelenő jelenkori emléktábla fotókkal szeretnénk ráirányítani a figyelmet a házfalakon velünk élő történelemre. Bízunk benne, hogy ha legközelebb egy itt bemutatott tábla előtt visz el az útjuk, megállnak majd egy pillanatnyi időutazásra és képzeletben - vagy akár valóságosan is - fejet hajtanak azok előtt az egykori soproniak előtt, akik nélkül a mi mai Sopronunk nem lehetne olyan, amilyennek ismerjük.

Kép típusa
Fotó/Mozgókép készítője
Kép/Mozgókép beküldője
Kép keletkezési ideje
1930-as évek
Kapcsolódó bejegyzés
Szerző
1939
1520-3211
Évszámos térképre

Hozzászólások

Tarcsai Mária | 2014. október 20. 20:59

Valóban október 16-án, délután 16 órakor kis ünnepség keretén belül volt a felújított Princz pihenő, valamint a tőle kb 50 m távolságra lévő Dr. Heimler Károly pihenő átadása.
Vadonatúj állapot:
felújított Princz pihenő az átadás előtt:
Katt ide: http://indafoto.hu/tacsifoto/image/21915835-84442a76/user

A másik pihenőt még nem tettem fel az indafotóra, de mihelyt meglesz, annak az elérését is bemutatom.

Kótai Mónika - szerkesztő | 2014. október 21. 11:51

Tacsi, a zöld tájékoztató táblákról nincsen fotód?

Tarcsai Mária | 2014. október 21. 17:10

Nincs, de ha szeretnél elmehetek lefotózni. Két nappal korábban fotóztam ott és nem akartam átlépni a kordont. Sőt, a képet is csak az avatás után hoztam nyilvánosságra.

Kótai Mónika - szerkesztő | 2014. október 21. 17:13

Nem, köszönöm, csak kíváncsi voltam a végeleges verzióra. A Sopron anno négy képet adott a táblákhoz, emailben megkaptam a nyomtatás előtti verziókat, csak érdekelt volna, mi lett a végleges verzió, változott-e vagy maradt az eredeti terv.

A bejegyzés létrehozása: 2018. augusztus 13.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.