A Pum-ház az 1980-as években

Hozzászólok
A Pum-ház 1990-ben
Részlet a Központi Értesítőből
Pum Géza kereskedésének reklámja

Schármár Károly 1912-ben [Benkő Géza] hadimilliomos részére tervezte az Újteleki u. 52. szám alatt álló épületet, melynek érdekessége, hogy a földszinti üzlet mellett egy rendőrszobát is ki kellett benne alakítani a tervezőnek, lévén, hogy a területen korábban őrszoba állt.

A Központi Értesítő 1920-as első számából tudhatjuk meg, hogy Pum Géza cégét a Soproni Törvényszék Soproni Commerce Kereskedelmi Betéti társaság Pum G. néven 1919. december 13-i keltezésű végezésben jegyezte be, a vállalat tényleges működésének kezdete pedig 1919. november 14. volt. (2.kép) Hogy az Újteleki utcai házban pontosan mikor nyílt meg a vegyeskereskedés, nem tudjuk, ami bizonyos, hogy a cég korábban a Várkerületen és a Sas téren is rendelkezett üzlettel.

Pum Géza neve fogalom volt a soproniak körében, még halála és az államosítás után is a később 9-es boltnak nevezett, az ő üzlete helyén nyitott élelmiszerboltot is "A Pum"-ként emlegették a városlakók, pedig akkor már hűlt helye volt csak az egykor az üzlet bejárata felett a cégtulajdonost büszkén hirdető "Pum Géza" feliratnak. Hosszú évtizedekig csak a helyére mázolt csík emlékezetté azokat, akik tudták, egykor, ott egy köztiszteletben álló soproni kereskedő nevét olvashatták az arra járók. A felirat helye az itt bemutatott 1990-ben készült felvételen is jól kivehető.

Pum Gézáról és családjáról egy számos fényképpel illusztrált történetet is olvashatnak honlapunkon, ide. A legendás kereskedő unokája által honlapunk rendelkezésre bocsájtott anyagot elolvasva hitelesen rajzolódik ki az ismert soproni kereskedőcsalád tagjainak életútja.

Kép típusa: 
Fotó/Mozgókép készítője: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1920, 1944 és 1990. szeptember 30.

Az ő tulajdona volt többek közt a Jókai utca - Csatkai utca - Kossuth u. által határolt telken álló épület és a későbbi Gruber Szálló is.

Kapcsolódó kiadvány: 
Forrás: 

Kubinszky Mihály: Schármár Károly, a soproni építész (1877–1946) - Soproni Szemle, 200/2.

Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1990
Évszámos térképre
4516-2708
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A bejegyzés létrehozása: 2018. május 22.

Hozzászólások

Németh Szabó László képe

Az épület homlokzatát felújították az elmúlt évben, és voltak olyan jó fejek, a PUM GÉZA felirat kontúrját megrajzolták. :-)