A "rágós"

Hozzászólok
Lajos bácsi, a "rágós"

Minden városnak megvannak az "arcai". Hétköznapi emberek, akiket senki sem ismer - és mégis mindenki ismer. Szinte semmit sem tudunk róluk, mégis részei a mindennapjainknak. Ilyen volt egykor a "rágós", Lajos bácsi, aki naphosszat ült kocsijában és többek közt legendás, "nyugati" rágót árult.

A Sopron anno Facebookos oldalának látogatói így emlékeztek róla:"Igazán remek a kép, köszönöm, hogy felelevenítettétek ismét gyerekkorom egy darabkáját! Nem csak rágógumit árult, hanem - ahogy a képen is látszik-, pl. barkát és a szezonnak megfelelően hóvirágot, gyöngyvirágot. (Akkor még lehetett szabadon szedni). Általában gyerekek húzták a Várkerületre és haza (talán a Rózsa utcában vagy a környéken lakott?), egyszer emlékszem, amikor a hirtelen jött záporban futottak szegénnyel hazafelé."(Ősz Zoltán) - "Akkoriban szinte csak nála lehetett finom rágót venni, én is jól emlékszem rá, a nővérem mindig vett nekem. Én legtöbbször a várfalnál, az OTP mellet találkoztam velük. A képen nincs rajta, de a fiával szokott ott lenni, őt még mostanában is láttam az utcán."(Kovács Péter) - "A Várkerületen árult. Mindig ezen a kis szekéren húzták ki minden délelőtt és délután 5-ig kint szokott ülni. Egy kendőféle volt a fején és azon a sildes sapka, ha hűvösebb volt. Rágót, virágot, barkát árult. Jellegzetes alakja volt a városnak."(Erdélyiné Békés Ilona) - "Rágóért haza is húztuk a kocsiját a Sas térre. Most rom a háza."(Barasits György) Lajos bácsi a képen, melyet G. Nagy Béla készített 1972-ben, a Várkerületen látható.

Egy város történetét nemcsak az épített környezet múltjának megismerésével fedezhetjük fel, hanem azáltal is, ha az egykor itt élt, hétköznapi emberekről megemlékezünk. G. Nagy Béla fotói számos alkalommal örökítették meg az "utca emberét ", olyan jellegzetes soproni arcokat, akikkel ha szembetalálkoztunk az utcán, rögtön tudtuk, ő "egy ismerős soproni", még akkor is, ha nevét vagy a foglalkozását nem is tudtuk. A fotós az 1970-es években számos ilyen ismeretlen ismerősökről készített felvételeket, akikre az utókor ma már szeretetteljes nosztalgiával gondol. Honlapunkon a "Jellegzetes soproni arcok" címke segítségével ezeket a portrékat, életképeket gyűjtjük össze. Kérjük, ha vannak személyes emlékeik a képeken szereplő soproniakról, írják meg őket nekünk. Köszönjük!

Kép típusa: 
Fotó/Mozgókép készítője: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1972
Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1972
Évszámos térképre
4456-1979
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A fotó készítőjének életrajza: G. Nagy Béla
A bejegyzés létrehozása: 2014. március 14.

Hozzászólások

Schöll Károly képe

Elnézést hogy belehuhogok, de itt nagyon sok téves információ jelent meg.
Amit biztosan tudok, Schey Lajosról van szó, aki agglegényként e leánytestvérével a Fövényverem utcában lakott, a mostani "Erdélyi Ház"-ban.
Az állapota gyermekbénulás következménye volt,amit szóbeszéd alapján tetézett egy orosz katonák által elkövetett bántalmazás is, a háború idején.
A nyugati rágógumit a kitelepített rokonai küldték neki, így próbálták segíteni a családot.
A nemrég elhunyt Schey Andrásnak aki közismert volt Sopronban, nagybácsija volt a szóbanforgó Lajos bácsi.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Károly, a bejegyzés a soproniak emlékei alapján készült, ilyenkor mindig esélyes, hogy rosszul emlékszik valaki. Köszönöm, hogy ilyen sok információval szolgált, így még teljesebb a kép.

Schey András képe

Igen, egész jól informált Károly!
Lajos - "Lojcsi" - bácsi a Fövényveremben lakott, nagymamámmal egy házban, a testvérével. Nem lakom már Sopronban, de ha jól emlékszem, az "Erdélyi ház" mellett van az a ház.

Én is féltem tőle kicsit gyerekként, mert a betegségéből kifolyólag kicsit kontrollálatlan volt, de amúgy kedves ember volt (ha meglátott, annyira örült, hogy majdnem kiesett a kocsiból, ez anno gyerekként ijesztő volt). Viszont valóban jó dolgokat lehetett kapni tőle - Donald rágó menő volt akkor! Ezt a bécsi "Tante"-tól kapta mindig.

Károly, köszönöm, hogy édesapámat is megemlítette, jó ilyet olvasni!

Schöll Károly képe

Én pedig sokszor szüreteltem a Nagymamájával. Olyankor sokminden szóba került...:-)

Harkai László képe

Az állandó kísérője szerintem sem a fia volt,hanem egy volt nevelőotthonos srác volt.A Sas téri jelenleg romos ház meg ha egyre gondolunk a könyvárus Sándor bácsié volt!A rágónak meg,ha jól emlékszem Bubble Gum volt a neve,bár lehet,hogy rosszul írtam.Mintha Donald kacsás képek lettek volna a csomagoláson belül,és 4-forintba került! Gondoljatok bele,mekkora pénz volt: nyolc gombóc fagyi ára!

Harkai László képe

Bocsánat,de ennyi volt csak a fesztiválon elfogadható!

Friedrich Rezső képe

Bocsánat, de nem szeretnék "ünnepromtó" lenni, de a történethez hozzátenném, hogy rémesen mogorva volt a bácsi. Meggondoltam, hogy kérjek-e tőle rágót...ez is hozzátartozik a történethez, bár lehet, hogy az állapota miatt volt.

Bella Ferenc képe

Harkai Laci ! Igen a rágó neve stimmel. Én úgy emlékszem nem goromba lehetett,hanem a beszéd problémája miatt gondolták az említett élményt.Bánfalván egy akkoriba kijáró vasutas is hozott be és a felesége árulta.Majd feljelenté hatására beszüntették a rágókereskedést.

Horváth Gabriella képe

Én a Fövényverem 15-ben laktam, a nagypapámé (Horváth Jánosé ) volt a ház, és a Lajos bácsi a 17. alatt lakott, a szomszédban. Nem volt fia, a testvére is a házban lakott.

Sebestyén Ica képe

A Fövényverem 17-ben lakott, hátul az udvarban. A Várkerületen kívül sokat levegőzött a majdnem szemben lévő kis zöld terület fájának árnyékában.