A Rátz Egon villája egykor

Hozzászólok
Rátz Egon villája

Rátz Egon villája a Lejtő utcában Angyalfi Andor felvételén, A fotó készítésének időpontja valószínűleg az 1930-as évek lehet.

Kép típusa: 
Fotó/Mozgókép készítője: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1930 körül
Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1935
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A fotó készítőjének életrajza: Angyalfi Andor
A bejegyzés létrehozása: 2018. május 4.

Hozzászólások

Horváth Péter Pál képe

Gebhardt villa a Gebhardt József utcában. A kerítésbe építve egy olvashatatlan márványtábla emlékeztet ...

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Köszönöm, a márványtáblában érzem a kihívást.

Wallon-Hárs Viktor - webmester képe

A tábla azért olvashatatlan, mert nincs ott. Valaki eltávolította, vagy kitöredezett a helyéről, mert a kő keret aljában még látható egy kis maradék a fekete márványból. Lásd a képet (2018, saját felvétel)

Nagy M. Zsuzsa képe

Kedves Péter!

Van információja a tábla szövegéről? - Jelenleg ebben a házban lakom és szívesen visszaállítanám az eredeti szöveggel.
Eddig annyit tudtam kideríteni, hogy Winkler Adolf ügyvéd a saját lővérét azért adományozta a városnak, hogy korán elhalálozott fia, Ernő neve/emléke megmaradjon az utókornak (bár sokan a Winkler út névadójaként Winkler Oszkárra gondolnak). Az utca neve ezt megelőzően Szerpentin út volt.
Rendelkezésre áll a ház eredeti alaprajza, amin Rátz Egon szerepel építtetőként és a tervrajzon 1925. februári dátum található, ezért véleményem szerint nem valószínű, hogy az egykori polgármester lővére legyen, hiszen Ő még abban az évben meghalt (az építkezés feltételezésem szerint nem fejeződhetett be még életében, hiszen abban az évben meghalt).
Bármilyen információ volna, örömmel venném, ha megosztaná velem, mert nagyon szeretném tudni, kinek a házában lakom és jobban megismerném a ház történetét - sajnos nagyon hányattatott sorsa volt az épületnek, aminek a nyomai láthatóak is.

köszönettel,
Nagy M. Zsuzsa

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Kedves Zsuzsa, Köszönöm, hogy regisztrált és leírta a gondolatait. Bár a kérdése nem nekem szól, hadd válaszoljak én (is).Az emléktábláról én is csak azt tudtam kideríteni, amit Ön. Talán a Levéltár őriz róla anyagot, minden tiszteletem az Öné, hogy a helyreállítás gondolatával foglalkozik. Azt hiszem, a városnak ez nagy adóssága Winkler Adolf emléke felé, megsüvegelendő, hogy Ön gondolt erre. Ha lesz fejlemény az ügyben, örömmel hallanék róla.
Winkler Adolf beadványát, amiben a telket felajánlja a köz céljára, hamarosan felteszem majd a honlapra. Ezzel legalább némileg emléket állítva nemes tettének.
A ház tulajdonviszonyairól - azt hiszem - szintén a Levéltár tudna érdemben információt adni. Kérem, bármire jut ebben az ügyben is, írja meg nekünk. Köszönöm.

Nagy M. Zsuzsa képe

Kedves Mónika!

Köszönöm az információt, amennyiben érdemben előbbre jutok, akkor jelentkezni fogok.

köszönettel,
Zsuzsa

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Kedves Zsuzsanna, Péter az Ön hozzászólása kapcsán tájékoztaott, hogy korábban tévedett a villa egykori tulajdonosát illetően, illetve arról, hogy az épület - ahogy Ön is írta - Rátz Egon villája volt. Köszönöm, hogy segített tisztázni ezt a félreértést és pontosítani a bejegyzést. A híreket az emléktábla esetleges helyreállításáról továbbra is kíváncsian várom.

Horváth Péter Pál képe

A kép előterében az 1925-ben megnyitott Winkler út sárdagasztó úttestje látható, maga a villa a Gebhardt József polgármester lőverében a róla elnevezett utcában épült, mely ma a Lejtő utca nevet viseli ...

Harkai László képe

Kedves Mónika!

Amennyiben jól emlékszem,Ön is olvasta Szilvási Lajos Egyszer volt szerelem című könyvét!
Abban szerepel az Auerbach villa,ahol Krisztina(is)lakik!A könyv,valamint a kép alapján pontosan
ilyennek képzelem,illetve még az is lehet,hogy erről mintázta-üveges veranda,Winkler út- az író!
Kiváncsi vagyok,mi a véleménye? Üdv.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Bizony, kamaszkorom óta úgy kb. rengetegszer. :) Legutóbb két éve. Nekem az Auerbach villa mindig úgy élt a képzeletemben - és ma is így él -, minta a Mikoviny u. és a Winkler u. találkozásánál lévő épület lenne az. Érdekes dolog ez, igazolja a tényt, hogy olvasni jó, hiszen a leírtakba mindenki azt képzelhet bele, amit csak szeretne.