A régi evangélikus temető

Hozzászólok
Régi sírkövek a Lenck-villa kertjében
A régi evangélikus temető

Az evangélikusok temetője 1674-től a Líceum mögött volt, az 1900-as évek elején azonban a sírkertet felszámolták és a síremlékek egy részét a Balfi úton 1886-ban megnyitott új temetőbe helyezték át. Köztük volt "Gálffy Ádám kereskedő hat, gyümölcsdíszes oszlopon nyugvó, nyílt csarnokú sírboltja, amelybe rajta kívül a történetíró Gamauf Teofilt, Kis Jánost, a költőt és több neves lelkészt is temettek."

1909-ben 39 sírkövet az egykori Kultúrpalota (korábban Lenck-villa, majd később Liszt Ferenc Múzeum) kertjébe helyeztek át, köszönhetően Payr Sándor, Csipkés Kálmán és a neves néprajzkutató, Bünker János Rajnárd áldozatos munkájának.

Az első képen (képeslapon) ezekből a sírkövekből látható néhány, a második fotón, melyet Gantner Antal készített és mely a Képes Dunántúli Tárogatóban jelent meg egykor, a régi temető látható.

Kép típusa: 
Fotó/Mozgókép készítője: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1913 körül és 1960-as évek
Kapcsolódó bejegyzés: 
Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1913
1965
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A fotó készítőjének életrajza: Gantner Antal
A bejegyzés létrehozása: 2013. augusztus 23.

Hozzászólások

Tarcsai Mária képe

Jé, de érdekes, hogy felmerült Csipkés tanár úr neve. Emlékszem rá, jellegzetes soproni személyiség volt..., nagy tudású ember. Személyesen is ismertem őt, az 1950-es évek végén vagy 1960-as évek elején. Akkor már idősebb volt, szeretett az Erzsébet kertben sétálgatni, aztán beült egy presszóba kávét inni. Ilyenkor elővett a kabátzsebéből egy kekszet és azzal fogyasztotta a kávéját. Az volt az uzsonnája. Szerettük az érdekes történeteit hallgatni

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Én pedig szeretek ilyen kis emlékecskéket olvasni.:)

Horváth Péter Pál képe

Ha fényképet látunk a Gálffy kriptáról, honnan tudjuk, hogy a régi, vagy az új helyén fotózták?