A régi piac II.

Hozzászólok
Részlet a régi piacról

A Horváth-Schwerák családtól kaptuk ezt a felvételt, melyen a régi piac egy részlete látható. A területen ma parkoló található, a piacot a Csarnok utcai épület átadása után szüntették meg a Kisvárkerületen. A kép készítésének időpontja ismeretlen, vélhetőleg az 1950-es években készülhetett.

Kép típusa: 
Fotó/Mozgókép készítője: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1950-es évek
Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1952
Térkép nézetbe kerül: 
Nem kerül térképre
Turista térképre kerül: 
Nem kerül turista térképre
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A bejegyzés létrehozása: 2014. december 3.

Hozzászólások

Horváth Péter Pál képe

A kép érdekessége, hogy a túloldalon látható az egyik "utolsó" lófogatú postakocsi.

Tarcsai Mária képe

Nagyon jó kép, imádtam a régi piacot és végtelenül bízom abban, hogy egyszer még visszakerül oda, a méltó helyére.

Ősz Zoltán képe

Én is nagyon szerettem a régi piacot, tekintve, hogy iskolába jövet-menet átmentem rajta, akkor még volt az átjáró (később bank lett) és a Tűztorony mellett mentünk tovább az Orsolya térre. Rendszeresen ott volt Vargáné, akinél mindenféle csodás dolgot lehetett venni, a műanyag katonáktól a Futrinka utca lakóiig.

Horváth Péter Pál képe

http://sopronanno.hu/bejegyzes/piaci-hangulatkep-telen fotóját átnézve a e fenti kép készítését a '40-es évekre teszem....

Dr. Schöberl Miklós Béla képe

Ez az egyik kedvenc képem, békés polgári időket idéző élénk piaci élet. A háború előszele, de a nyoma sem látszik rajta. A fehérkendős néninek jó napja volt, mindent eledott, üres a standja. Egy tenyerén számolja a bevételt, csupa fémpénzt: néhány pengő és fillér lehet a kezében. Ide kívánkozik az idézet:
"A mindennapi életviszonyokat Magyarországon a Háború az első hónapokban csak alig észrevehetően befolyásolta. Javában tartott a jelentékeny gazdasági konjunktúra. A városokban a kedvező munkahelyi viszonyok, vidéken pedig az 1939. évi jó termés és az előnyös értékesítési lehetőségek következtében növekedett a lakosság vásárlóereje."
Mivel mindez az '50-es évekről (pláne annak első feléről: jegyrendszer, árúhiány) nem mondható el, valamint mert nem látható a '42-es térrendezés nyoma, én a kép idejét ezek alapján adnám meg.