A régi színház szobrai

Keresés az archívumban

A régi színház épülete
Eredeti méret

1841-ben Lössl Ferenc bécsi építész tervei alapján - aki az épület berendezését is tervezte - készült el Sopron első önálló színházépülete. Az épület homlokzatára egy három alakból álló oromcsoport került: Apollo és a színjátszás két múzsája egészen az átalakításig díszítette az épületet. A szobrok elkészítésre a város pályázatot írt ki, mely 1840.február 15-én járt le és melyre hat szobrász jelentkezett. A legkedvezőbb - 1500 forintos - ajánlatot Dialer József (1797-1846) tette, bár pályázatát nem személyesen ő írta, hanem a nevében egy bizonyos Pölt Antal aranyozó és festő. Érdekessége volt még ennek a pályázatnak, hogy mindösszesen 5 sorból állt. Dialer 1840. április 14-én kötött szerződést a várossal, melyben vállalta, hogy a Dietrich Antal tervei szerint elkészítendő szobrok 1840. szeptemberére a színház előtt fognak állni, ahonnan majd az építés kivitelezője juttatja fel őket végleges helyükre. Ez végül október 15-én és 16-án meg is történt.
A színház átalakításakor a szoborcsoportot eltávolították az épületről, noha voltak olyan elképzelések, hogy a stíluskülönbség ellenére az új színházépületen is elhelyezik őket. Amikor azonban közelről meglátták, hogy az időjárás viszontagságai miatt milyen rossz állapotba kerültek a szobrok, elálltak ettől a tervtől. Ezt követően a szobrok a Petőfi tér egyik sarkában álltak, majd a múzeum megnyitásakor a kertben helyezték el őket.

Ebben a bejegyzésben az első képeslapon láthatók a szobrok a Petőfi téren, a színház épületével szemben. Ekkor - ahogy Dr. Csatkai Endre is írta - még valószínűleg nem volt megfelelő koncepció arra, hogy hol nyernek majd végleges elhelyezést.

Kép típusa
Fotó/Mozgókép készítője
Kép keletkezési ideje
1900-as évek eleje
Forrás

dr. Csatkai Endre: Kinek a műve a soproni régi színház oromcsoportja? - A Soproni Szemle különnyomata, 1941. november 15.

Szerző
1908
2307-1622
Évszámos térképre

Hozzászólások

Pölöskei Péter | 2018. december 17. 23:04

ez az épület szerintem már nem áll, mert a mai Petőfi Színház egy egészen más stílusú építmény, de a jelenlegi is gyönyörű és a képen látható régi épület is csodálatosan szép volt.

Kótai Mónika - szerkesztő | 2018. december 18. 10:19

Valóban nem áll, de erre van is utalás a szövegben, illetve a címben is.

A bejegyzés létrehozása: 2014. május 4.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.