A honlap frissítése miatt ideiglenesen nem elérhető a hozzászólás és a regisztráció funkció.
Szíves türelmüket kérjük.

A romos Berczeller-ház

Hozzászólok
Az egykori Berczeller-ház

1948-ban kormányrendelet tette kötelezővé a romépületek felülvizsgálatát, melyek során statisztikát kellett készíteni az épületek helyéről, tulajdonosairól illetve arról, hogy mikor kezdik/kezdték meg a bontást és mikor fejezik/fejezték azt be. Ugyancsak fontos, és így szintén feljegyzendő információ volt az is, hogy a bontás során mennyi törmelék keletkezik és abból mennyi az az anyagmennyiség, amit később újabb építkezéseknél fel lehet használni. Sopron vonatkozásában az 1948. július 31-i adatok a következő képet mutatták: 328 romos épületből 32 újjáépítettek, míg 91-nél már befejezték a bontást, 144 esetében elkezdték azt, és még 61 épületnél nem kezdődtek meg a munkálatok.

A Vasalóház helyén egykor állt Berczeller-ház a háborúban súlyos károkat szenvedett, így később ezt is elbontották és helyén többek között parkot is létesítettek. Az épület bontásával kapcsolatosan így írt a bejegyzés forrásául szolgáló cikkében Boronkai Pál: "A Szent György utca 2. sz. Berczeller-féle sarokház lebontása súlyos következményekkel járt, mert lebontása folytán támaszukat vesztették a szomszédos Szent György utca 4. és 6., továbbá az Új utca 1. és 3. sz. műemléki házak boltozatai és ezért a beomlási veszély miatt ezeket is le kellett bontani."

A Horváth-Schwerák család fotóalbumában találtuk ezt a felvételt, melyen a súlyosan sérült ház látható. Az épületről a fotó feletti "Berczeller-ház" címkére kattintva látható Diebold Károly felvétele, mely még épségben mutatja a házat.

Kép típusa: 
Fotó/Mozgókép készítője: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1945 és 1950 között
Kapcsolódó bejegyzés: 
Kapcsolódó kiadvány: 
Forrás: 

Boronkai Pál: Sopron újjáépítése, Soproni Szemle, 1960/1.

Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1946
Évszámos térképre
3505-1415
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A bejegyzés létrehozása: 2014. július 12.

Hozzászólások

Kovács Péter képe

Ha már végképp úgy döntöttek, hogy elbontják, akkor előbb a mögötte lévő házakat meg kellett volna erősíteni. Az eredmény pedig egy ronda Vasalóház. Igaz, hogy így a Fórum egy része viszont megtekinthető.