A Rothermere-emlékmű felavatása

Keresés az archívumban

A Rothermere-emlékmű avatása
A Rothermere-emlékmű avatása. A felvétel a Liszt Ferenc utca irányából, a mai Kozmutza Flóra EGYMI épületéből készült. A háttérben az Újhelyi-ház látható.
1
Eredeti méret
A Rothermere-emlékmű
A Rothermere-emlékmű koszorúkkal Zsabokorszky Jenő képeslapján
2
Eredeti méret

1929. december 15-én, a [Magyar Revíziós Liga] rendezvényének keretén belül avatták fel a Petőfi téren a Hikisch Rezső által tervezett és Hild Lipót által készített Lord Rothermere-emlékművet, Nagy Elek volt vatikáni követ és meghatalmazott miniszter adományát, az "obeliszket, amelynek tetején a magyar glóbusz van, efölött pedig kiterjesztett szárnyakkal bronz turulmadár tartja karmai között a Magyarország testéből táplálkozó háromfejű sárkányt". Az emlékműre Herczeg Ferenc sorait vésték: "Ezen a földön, melyet gróf Széchenyi István szelleme, gróf Bethlen István államférfiúi bölcsessége, a magyar hősök vitézsége és Sopron város hűsége szerzett vissza Magyarországnak, emelte ezt az emléket Lord Rothermerenek egy hálás magyar, emlékezésül azon önzetlen, nemes harcra, melyet Magyarország igazsága érdekében folytatott."

A korabeli újságok hosszan írtak az esős szombat délelőtt megtartott eseményről, mely délelőtt 11 órakor a Soproni Magyar Férfidalkör előadásával kezdődött. Az egybegyűltek ezután számos beszédet hallgathattak meg, elsőként Lukács György, a Revíziós Liga nevében mondott beszédet, majd "Thurner Mihály dr. polgármester az egész teret betöltő hangon forró érzéseket ébresztő beszédet mondott". Ezt követően "Ferenczy Sándor, a Revíziós Liga elnökhelyettese felolvasta verseghi Nagy Eleknek Rothermere lordhoz intézett táviratát és a lord válaszát. A kormány képviseletében ezután vitéz Simon Elemér főispán beszélt és helyezte el a magyar kormány nevében az első koszorút." Ugyancsak szólt az egybegyűltekhez és elhelyezte a megemlékezés koszorúját Töpler Kálmán, kormányfőtanácsos, felsőházi tag, Herrmann Miksa volt kereskedelmi miniszter, Sopron országgyűlési képviselője. Sopron vármegye képviseletében Gévay-Wolff Lajos alispán beszélt, eztán több dunántúli vármegye képviselője mondott üdvözlő szavakat, majd Téby Mihály líceumi tanár vezetésével a férdidalárda énekszavával kísérve folytatódott a koszorúk elhelyezése. Az ünnepség végül a Himnusz hangjaival zárult.

A szobrot a II.világháború után eltávolították a térről.

Az idézett részek forrása: a Pesti Hírlap 1929. decemberi 17.-i száma.
Az avatóünnepségről készült felvétel a Pesti Hírlap Képes Naptárában jelent meg, melyet az Arcanum Digitális Tudománytár honlapján keresztül értük el.

"Magyar Revíziós Liga, pártokon felül álló társadalmi intézmény, alakult Budapesten, 1927.aug. 11. Feladata előkészíteni békés módosítását a trianoni szerződés területi és egyéb olyan rendelkezéseinek, melyeket a magyar nemzet magára sérelmeseknek tart. A R. országos elnöke : Herczeg Ferenc, ügyvezető igazgatója Fall Endre. Társadalmilag az egész magyar nemzet egységét képviseli." (A Pesti Hírlap Lexikona)

Kép típusa
Fotó/Mozgókép készítője
Kép keletkezési ideje
1929
Kapcsolódó bejegyzés
Forrás

Pesti Hírlap 1929. december 15.

Szerző
1929
5589-1988
Évszámos térképre
A bejegyzés létrehozása: 2017. október 26.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.