A Royal kávéház

Keresés az archívumban

A Royal kávéház
Eredeti méret

A korabeli képeslapon a Royal kávéház látható. A kávéház történetéről a képeslap feletti Royal kávéház címkére kattintva érhetők el részletes információk és további képeslapok. Ezeken többek között megmutatjuk az épület belső tereit is, és még egy, a kávéház ihlette verset is olvashatnak egy jeles magyar költő tollából.

Kép típusa
Kép keletkezési ideje
1920-as évek
Kapcsolódó bejegyzés
Szerző
1922
6001-2029
Évszámos térképre

Hozzászólások

Németh György | 2013. november 8. 18:02

Valaki mondja már meg, hogyan tudták a korabeli tetőfedők a sarok ív tetőcserepezését ilyen gyönyörűen elkészíteni, illetve azt, hogy a mai szakik ezt miért nem tudják megísmételni. Siralmasan néz ki manapság ez a tetőrészlet a bele applikált köztes rudakkal és az egyenetlenséggel....
Biztosan van rá magyarázat, ebben ugyanis a maiak profik, (t.i..:a magyarázkodásban) de ez nem vigasztaló.

Tarcsai Mária | 2013. november 9. 09:53

Valószínű, hogy erre a célra külön cserepeket készítettek, más mérettel, más hajlítással stb. Akkoriban még megérte kisebb rendeléseket is teljesíteni. Ma már ilyen kisebb munkát el sem vállalnak. Tömegtermelés van mindenben.

Friedrich Rezső | 2013. november 9. 15:06

A válasz: azon túl, hogy a szakmai igényesség is kiveszőben, a "nem gazdaságos"...se gyártani, se rakni. Sajnos.

Németh György | 2013. november 9. 12:23

A cseréphajlítàst nem hiszem, erre talàn nincs is szüksèg. Az igaz, hogy az ívben minden sorba màs és màs szèlessègű zsindelyek szüksègesek ( t.i. mindíg kisebb ,mint a normàl méret ) Akkoriban még nem volt kitalàlva a mai szomszèdriasztó népi hangszer a "FLEX" , mègis elvagdostàk a mesterek. Talàn mèg műszaki ellenőr sem volt, csak szakmai presztízs.

Dr. Schöberl Miklós Béla | 2022. december 12. 17:47

A házat, mely korábban így nézett ki, https://sopronanno.hu/bejegyzes/villamos-az-otvos-utcaban 1911-ben felújították és átépítették. A földszinten eddig Czeke József és társa liszt és gyümölcskereskedése volt. Ennek helyén alakították ki Gyóni Géza szerint pesti kávéházakat idéző Royal nagykávéházat. 1911. 11. 14-én volt az ünnepélyes megnyitó.
De a tetőt is átépítették és létrehoztak egy manzárd jellegű műtermet. Itt nyitotta meg 1911. 11. 12-én fényképész műtermét Bokor Gyula fényképész.

A bejegyzés létrehozása: 2013. november 8.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.