A Rózsa utca az 1950-es években

Hozzászólok
Rózsa utcai részlet

A fényképet Kovács Károly készítette az '50-es években. A képen látható épület a Rózsa utca 5. számú ház, mely 1726-ban épült. Az Arany Naphoz címzett Fogadó, melynek cégére később az egykori Liszt Ferenc Múzeumba került - ma Soproni Múzeum - , 1807-ben nyílt meg itt. A ház kosáríves kapujának zárókövén egy monogram, IZ (Ignaz Zach) és az 1726-os évszám szerepel. A háttérben a Szent János-templom tornya látszik.

Kép típusa: 
Fotó/Mozgókép készítője: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1950-es évek
Kapcsolódó kiadvány: 
Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1953
Évszámos térképre
6041-1616
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A fotó készítőjének életrajza: Kovács Károly
A bejegyzés létrehozása: 2013. június 20.

Hozzászólások

Both István képe

Kedves Károly! Nagyon örülök ennek a képnek. 1949-1955 között itt laktunk a szüleimmel a kaputól jobbra lévő földszintes épületben lévő 1 szobás lakásban. Ez az épületrész később leomlott. Mögöttünk a Major család, az utánuk lévő lakásban a Gősi család lakott. A bal oldali épület emeletén a Rádler és a Gosztola család lakott (volt még egy család, de már nem emlékszem nevükre). Az épületegyüttes úgynevezett kétudvaros és kétbejáratos volt. A hátsó bejárat a Szélmalom utca felől nyílt. A hátsó udvarban lovak, tehenek, disznók libák, tyúkok voltak. A bal oldali épület alatt voltak a borospincék, ahol még én is préseltem szőlőt (és ittam mustot). A hátsó udvarban saját kút is volt.
Bár felnőtt szemmel nézve elég mostoha körülmények voltak, gyerekként életem egyik szép korszakát töltöttem itt, ahol elmélyült, máig tartó barátság alakult ki a Major család és a Rózsa utca 10. számú házban tulajdonosként lakó Hauer család gyerekeivel.
2010-ben nosztalgiától vezérelve testvéremmel együtt látogattam el a Rózsa utcába. Sajnálattal tapasztaltam, hogy a volt Arany Nap fogadó helyreállítását megkezdték ugyan (erről számol be a Helyi téma a 2008. december 3-ai számában), de - ahogy arról értesültem - anyagi problémák miatt nem folytatták. Az épületről 2010-ben készült fotóimat és a Helyi téma cikkét eljuttatom Móninak.

Both István képe

Kedves Péter! Elnézést, hogy Károlyként szólítottalak meg. Ő az édesapád ?

Kovács Péter képe

Kedves István! Édesapám volt Kovács Károly. A 70-es évek végéig készített fotókat. Kül-és
belföldi kiállításokra küldte el képeit, számos díjat, kitüntetést kapott. Képei ma a Levéltárban
vannak. Tőle tanultam fényképezni. Most egy évben két-három alkalommal megyek Sopronba.
A Rózsa utcában mostanában nem jártam, de ha legközelebb hazamegyek, /ma is így mondom/
feltétlenül megnézem, hogyan áll az építkezés. Arra nem emlékszem, hogy lenne fotóm az épületről.

Tarcsai Mária képe

Általános iskolai barátnőm a Rózsa utcában lakott, nem ebben a házban, hanem a szemközti oldalon, kissé távolabb innen. Édesapja egy kocsmát üzemelt ott. Volt egy felhúzható, tölcséres lemezjátszójuk két sercegő lemezzel. "Midőn Havannában hajóra szálltam én..." a másik : "Odalenn délen, úgy nyár elején...." Amikor nem volt nyitva az ivóhelyiség, unásig azt a két lemezt hallgattuk, és közben lelkesen gyakoroltuk a tangó lépéseket.... :))

Németh István Ernő képe

Napjainkban nagyon szépen alakul, igazán igényes kivitelezés történik. Kiváló ácsmunka, szemet gyönyörködtetö .