A Sas tér 6-os számú ház 1940-ben

Keresés az archívumban

A Sas tér 6-os számú ház 1940-ben
Eredeti méret

Az épületben működő fogadó 1739-ben Oroszlán, később Arany oroszlán néven szerepel a krónikákban. A hely arról volt "nevezetes", hogy "laza személyek gyülekezete" látogatta, ráadásul még táncmulatságokat is tartottak itt. A sorozatos botrányok után a tulajdonos 1780-ban eladta a házat Hellbich Józsefnek, aki az átépítés után a fogadót Fekete sasra keresztelte át. A Fekete sas a 20. század elején megszűnt, így a róla korábban elnevezett Fekete sas tér neve is Sas térre változott.

Diebold Károly felvétele 1940-ben mutatja a Sas tér 6-os számú házat, melynek utcafrontján ekkor Ackerler Ernő és Enzsöl József fodrászterme illetve a Schneeberger Adolf vezette és a család nevét viselő húsgyár fióküzlete működött. A gyárnak fénykorában városzerte 12 üzlete is volt, ezek közül az Ötvös utcai és az Újteleki utcai boltokkal korábbi bejegyzéseinkben foglalkoztunk már.

Az államosítást követően a húsüzlet profilja változatlan maradt, míg a fordászat helyére - mások mellett - tejbolt került. Az utókor a fogadó és az épület munkásmozgalmi múltjának emlékét sem engedte feledésbe merülni, 1976-ban emléktáblával jelölték meg az épületet.

Kép típusa
Fotó/Mozgókép készítője
Kép/Mozgókép beküldője
Kép keletkezési ideje
1940
Kapcsolódó bejegyzés
Kapcsolódó kiadvány
Forrás

Csatkai Endre: A soproni vendégfogadók a 16/19. században - Soproni Szemle, 1966/3.

Szerző
1940
A bejegyzés létrehozása: 2022. január 9.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.