A Schreiner-ház a háború után

Keresés az archívumban

A Schreiner-ház a háború után
Eredeti méret

A Templom utca és a Kolostor utca találkozásánál álló Templom utca 3-as szám alatti Schreiner-ház 1960 körül. Az 1872-ben Handler Nándor tervei alapján emelt épület különlegessége a Templom utcai homlokzaton látható ágyú- és puskagolyó.

Kép típusa
Kép/Mozgókép beküldője
Kép keletkezési ideje
1960 körül
Kapcsolódó bejegyzés
A Schreiner-ház korabeli képeslapon
A Schreiner-ház korabeli képeslapon
1
Eredeti méret
Ágyú- és puskagolyó a Schreiner-ház falában
Ágyú- és puskagolyó a Schreiner-ház falában (Bárdics József felvétele)
2
Eredeti méret
Szerző
1960

Hozzászólások

Kótai Mónika - szerkesztő | 2021. november 17. 10:51

Péntek György gondolatai a kép kapcsán honlapunk Facebookos oldaláról:

Bal oldalon a Popa szabóság. A bejárat mellett az ügyvédi munkaközösség táblája látható. Nekik az irodáik a Teréz néni lakásába volt kialakítva. Jobb oldalon pedig a Bujtásék laktak, szintén szabómester volt a férj de én csak a Bujtás mamit láttam dolgozni.

Popa Péter | 2023. december 9. 08:42

Igen, a bal oldalon Pópa Miklós szabósága. Ő még valamilyen általam nem ismert okból hosszú "ó"-val írta az eredetileg rövid "o"-val írt nevét. A műhely előzőleg (Kiss) könyvkötészet volt. Apám '57 körül kapta meg. Később a ház felújítása után (a '70-es évek elején) Wagner Árpád családja kapta meg. Az ő Pannónia motorja látható valószínűleg a képen. A műhely feletti ablak Sift Tutu, a Soproni Vasutas SE védője lakásához tartozott. Az erkélyes lakás korábban Várkonyiéké volt. A jobb oldali ablak az emeleten pedig a Schneider család lakásához tartozott. 2023-ban a csengőtáblán csak egy olyan személy nevét találtam, aki az 50-es és 60-as években is ott lakott. A tér a környék gyerekeinek kedvenc játéktere volt, különösen az árkádos ház, aminek Kolostor utcai nyílását foci-kapunak lehetett használni.

Kótai Mónika - szerkesztő | 2023. december 9. 11:36

Kedves Péter, köszönöm a kiegészítést, és a sok hasznos információt.

A bejegyzés létrehozása: 2021. november 10.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.