A sopronbánfalvi kolostor

Keresés az archívumban

Karmelita kolostor
Eredeti méret

A kolostor épületeinek jelentős része a török időkben elpusztult, 1643 és 1786 között azonban a rendház már újra a fénykorát élte, melyet főként a zarándoklatok célpontjává vált Fekete Madonna képnek köszönhetett. 1786-ban II.József feloszlatta a pálos rendet, eztán az épületben először tisztviselői lakások voltak, 1850-től pedig kórházzá alakították át. 1891-ben vásárolták meg a karmelita apácák és hozták itt létre Magyarország első karmelita zárdáját. A rendjüket azonban 1950-ben feloszlatták. Eztán az épületben idősek otthona, majd elmeszociális intézet működött, de - az írás forrásául szolgáló cikk szerint - '70-es évek végétől üresen állt. Oldalunk bánfalvi olvasói azonban úgy emlékeznek, hogy a szociális otthon az 1990-es évek elejéig működött.

Kép típusa
Kép keletkezési ideje
1930-as évek
Kapcsolódó bejegyzés
Szerző
1935

Hozzászólások

Barilich László | 2013. április 18. 22:00

Ez téves! Nem a 70-es évek végétől szüntették meg,hanem úgy a rendszerváltás éveiben! Már Máshol is láttam ezt az infót, de nem valós.A hegy alatt laktam-lakom ma is. Utolsó igazgatója Fiziker József volt rövid ideig kb 1989-90-ben.Az ápoltakat innen Ágfalvára költöztették.Az a 20 év különbség túl sok...Levéltár,egykori városi egészségügyi osztályának archívuma? Hátha nem minden ápolt volt "bolond" azokban az években...

Kótai Mónika - szerkesztő | 2013. április 19. 09:01

Kedves László, többen is megerősítették, hogy téves a forrás, úgyhogy mindenképpen ki fogom egészíteni a szöveget a környéken lakók - többek közt az Ön -által írottakkal. Köszönöm a segítséget!

Horváth Péter Pál | 2015. szeptember 12. 22:20

Valóban, a rendszerváltozáskor elkészült - határnyitás miatt feleslegessé vált vadiúj Ágfalvi Határőrőrs laktanya épületébe költözhettek a rászorulók...

tamás tremmel | 2022. február 4. 18:50

Addig állt üresen ameddig egy norvég alapítvány meg nem vette és vele együtt az egész környéket sőt a kolostordombbal együtt,de ha a kolostordombot keresed meg nem találod mert úgy benőtték a fák, hogy az már nem találod.A kolostor szálloda az szép .Nem tudom de úgy hallani,hogy a város vissza vásárolta a házakat is a dombbal együtt de a házak üresen állna teljesen romban.A Lépcsőn kívül minden az enyészeté .Meg lehet nézni!

A bejegyzés létrehozása: 2013. április 18.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.