A soproni ev. liceum és tanítóképző akadémia tanintézete és tanulóotthona

Keresés az archívumban

A soproni ev. liceum és tanítóképző akadémia tanintézete és tanulóotthona
Eredeti méret

Időről időre szívesen osztok meg az olvasókkal olyan korabeli újságcikkeket, amelyek valamilyen okból a mai napig sem, vagy csak keveset veszettek aktualitásukból és mint ilyenek, a mai kor soproni kötődésű olvasóinak is érdekesek lehetnek.

A korábban (újra)publikált cikkek sorából rövidsége és tényszerűsége miatt talán némileg kilóg a most közreadott, a Magyar Építőművészet című folyóirat 1944. októberi számában megjelent írás, melyben az Evangélikus Liceum és Tanítóképző Akadémia tanintézetének és tanulóotthonának - a későbbi Gépipari Technikumnak - (Tervezője Winkler Oszkár) építéséről számol be a lap. A rövidke állapotjelentés híven mutatja, milyen nehézségekkel kellett szembenézniük az építtetőknek a háborús években, illetve egyfajta folytatása lehet a honlapunk Mozgóképek menüpontjában bemutatott, az alapkőletételt és az építkezés néhány mozzanatát megörökítő különösen jelentős kordokumentumnak, Mühl Nándor filmjének.

A soproni ev. liceum és tanítóképző akadémia tanintézete és tanulóotthona

Tervező: Winkler Oszkár

A soproni evang. líceum és tanítóképző akadémia tanintézete és tanulóotthona új épülete a [v. Gömbös Gyula-úti] telken létesül, szemben a Műegyetem főépületével. Az anyagi eszközök elégtelenségére való tekintettel a tervet úgy kellett elkészíteni, hogy az építkezés három szakaszban legyen végrehajtható. Ezen a szemponton kívül a telek adottságai, valamint a v. Gömbös Gyula-út lejtése voltak befolyással a terv kialakítása során, a legnagyobbfokú takarékosság szemmeltartásával. Az itt közölt épület — a tanulóotthon — az építkezés első szakaszában létesült. A tanintézeti szárny, amely az építkezés második szakaszában valósulna meg, a v. Gömbös Gyula-úttal párhuzamos elhelyezésű, míg a tornatermi épületszárny — utóbbira merőlegesen — a harmadik építési szakaszban kerülne kivitelre. Az egyes épületszárnyak különböző emeletmagasságúak és a telek lejtésének figyelembevételével földszinti padlójuk nem egy szinten van. Az épületrészek kapcsolata a földszinten nyert megoldást. Anyaghiány miatt nem készülhetett el a tanulóotthon épületének központi fűtőberendezése és így az épület még ma sem adható át rendeltetésének, nem szólva arról, hogy hófogórács, ajtórácsok, a főbejárat melletti ablakok rácsai nélkül az épületnek még külső képe sem teljes. Végső formájában a Iiceum és tanítóképző akadémia épülete a két hiányzó szárny megépülésével jelenik majd meg, de erre a kedvezőtlen viszonyok miatt egyelőre nincs kilátás.

A Sopronban a II. világháború előtt működött evangélikus intézményekről ezt az írást ajánljuk figyelmükbe.

A honlapunkon szereplő teljes újságcikkeket a "korabeli lapszemle" címkére kattintva érhetik el.

A korabeli újságcikket az Arcanum Digitális Tudománytár honlapján keresztül értük el.

A Bajcsy-Zsilinszky Endre utca 1939 és 1945 között

Kép típusa
Kép keletkezési ideje
1944
Kapcsolódó bejegyzés
Szerző
1944

Hozzászólások

Horváth Péter Pál | 2020. június 24. 08:03

1951-ben az épületben Híradásipari Technikum indult, 162 tanulóval ...

A bejegyzés létrehozása: 2020. június 23.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.