A Soproni Légszesz és Világítási Részvénytársaság

Keresés az archívumban

Flandorffer Ignácz telephelye
Eredeti méret

Az 1800-as évek második felében még semmilyen közvilágítás nem volt Sopron utcáin. 1865-ben Flandorffer Ignác kezdeményezte, hogy a közvilágítást gázlámpákkal oldják meg és hogy az ehhez szükséges gázgyárat a soproniak pénzéből építsék fel, hogy az így a város tulajdonában maradhasson. Összefogva a város legvagyonosabb polgáraival 1866-ban megalapította a Soproni Légszesz és Világítási Részvénytársaságot. A gyár építését júliusban kezdték meg és 1866 szilveszterén már 158 utcai gázlámpa fénye világította meg a város utcáit. Később magánházakba is egyre többen vezettették be a modern világítást. Az utcai lámpákat négy főállású lámpagyújtogató felügyelte, havi húsz forintért. Flandorffer Ignác emlékét ma éppen a gázgyár mellett őrzi utca.

/A korabeli képeslap a Flandorffer család bornagykereskedéséről készült, melyről ebben a bejegyzésben is olvashatnak./

A család történetéről bővebben a Kapcsolódó bejegyzésben olvashatók információk, ahol a család egykori, Kossuth utcai villájáról készült kép is megtekinthető.

Kép típusa
Kép keletkezési ideje
1900-as évek eleje
Szerző
1900
1583-2019
Évszámos térképre

Hozzászólások

Horváth Péter Pál | 2014. május 23. 23:33

Igen, de nem ilyen szép formában. A sarokházrésze a Taverna panzió, a többi része társasház. A kisebb képen látható villa a Kossuth L. utca 10. alatt található ma is. Mint a kép felirata mutatja "Flandorffer Ignácz czég telepe" (alapítva 1815-ben) a Táncsics (Flandorffer út) és a Kossuth L. utca között terült el. A szürkék templomával szemben volt a telekhatár. A cég bor kereskedéssel foglalkozott (ezért a bejáratnál a hordók halma), a pincéjük később Táncsics pince néven volt ismert. Annak idején a Kölcsey utca nem létezett, ez is a telek része volt, ezért tudott a a kép készítője ilyen szép képet készíteni a cégházról.
http://sopronanno.hu/bejegyzes/sopron-terkepe-1895-ben
29-es jelölés.

A bejegyzés létrehozása: 2013. február 10.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.