A soproni telefonhálózat kiépítésének kezdetei

Hozzászólok
A Színház u. 33.

1889. márciusának végén a Posta – és távírda igazgatóság közleményben tudatta Sopron város lakosságával, hogy amennyiben jelentkezik 20 előfizető, akik vállalják a havi 6 forintos előfizetői díjat és hajlandók magukat a távbeszélő szolgáltatás iránt három esztendőre elkötelezni, úgy megépülhet a városban a távbeszélő-hálózat. Az április 30-ig meghosszabbított jelentkezési határidőre összegyűlt a kellő létszám, így nem volt akadálya a hálózat kiépítésének.

Az írásunk forrásául szolgáló 1990-ben kiadott 100 éves a soproni telefonhálózat című kötetben a szerző, Tarcsay László így ír:

„Az első jelentkezők a következők voltak: Dr. Schreiner Károly, Steiner Sámuel, Weisz Lipót, Takarék és Kölcsönegylet, Müller Paulin kereskedő, Nérei Dezső, Graner Jenő gyógyszerész, Zlocha Pál, Építő és Földhitelbank, Czeke Ágoston gabonakereskedő, Steiner Ignác, Soproni Takarékpénztár, Flandorffer lgnác lndóház utca, Flandorffer Ignác Várkerület, Gázvilágítási Vállalat, Nagycenki Cukorgyár, Kaszinó Egylet, Lenk Sámuel kereskedő, Romwalter és fia nyomdavállalat, Schwartz Miklós. A postaigazgatóság ezután értesítette a polgármesteri hivatalt arról, hogy a megkívánt számú jelentkezés megtörtént, így biztosítva van a hálózat megépítése. Egyben azt ajánlotta, hogy a város is lépjen be az előfizetők sorába. A város közgyűlése ezután úgy határozott, hogy öt távbeszélő-állomást szereltet fel: a rendőrőrszobán, az Újteleki, a Magyar, a Balfi kapunál és a Várkerületi tűzoltóőrszobán. Így 1889 májusára huszonöt előfizetővel számolhatott már a postaigazgatóság. Baross Gábor miniszter arról értesítette a város közönségét, hogy 1890. április 2-ra kitűzte az építendő hálózat nyomvonalainak közigazgatási bejárását. Az eljárásra az érintett háztulajdonosokat is meghívták. Két tetőtartóirányt terveztek a Színház téren levő postaház tetejéről kiindulóan.
Ez a ház ma Színház utca 33. számot viseli. Ide 1864-ben költözött a postaigazgatóság és a postahivatal. Akkor a ház számozása Várkerület 124. volt. 1869-től Színház tér 4.lett. Az állami távírdáknak a postával való egyesítésekor 1887-ben, ide költözött a Soproni Magyar Királyi Távírdaállomás is, a Színház utca 10-ből (jelenleg 8. sz.).”

A felvételen az említett Színház utca 33. számú ház látható, a kép készítésének időpontja nem ismert.

Kép típusa: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1970-es évek
Forrás: 

Tarcsay László: 100 éves a soproni telefonhálózat

Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1975
Évszámos térképre
3962-2151
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A bejegyzés létrehozása: 2017. február 7.

Hozzászólások

Harkai László képe

Jól emlékeztem: kinagyítva olvasható a falon lévő cégtábla:Cmarits címfestő!