A Sportszálló

Keresés az archívumban

Az egykori Sportszálló
Eredeti méret

A képen az egykor a Vas Gereben utca és a Lőver körút saroktelkén állott turistaszálló látható, melyet Winkler Oszkár tervei alapján építettek. A szálló eleinte Sportszálló néven volt ismert, majd az államosítás után Hajógyári üdülőként működött tovább.

Kép típusa
Kép keletkezési ideje
1940-es évek
Kapcsolódó bejegyzés
Szerző
1942

Hozzászólások

Horváth Péter Pál | 2014. április 17. 11:08

Kicsit későbbi a fénykép, mert már látszik a Szent István templom épületegyüttese, (1940-ben kezdték építeni), és csak 1969. után állt a megadott utcákban, előtte a Szabadság körút - Egeredi út sarkán volt megtalálható.

Kótai Mónika - szerkesztő | 2014. április 17. 11:50

Köszönöm, Péter. Tényleg ott a templom. Átírtam a dátumot.

Tarcsai Mária | 2014. április 17. 18:55

Jelenleg egy elhanyagolt, üres telek tátong a helyén.....általában is a Lőver körút régi eleganciája, szépsége és vonzereje sokat hanyatlott...

Bolodár Zoltán | 2014. április 17. 20:54

Láttam néhány látképet a Lőverekről a háború előtti időkből. A házak hézagosan messze álltak egymástól, közöttük erdős terület mindenfelé. Sajnos ez a klasszikus Lőverek már az elmúlt idők homályába vész. Ma egymás mellett álló házak összefüggően látszanak a látképeken, alig-alig fedezhetünk fel zöld "szigeteket". Ma is kellemes és szép hely, de sajnos a fénykorán már bőven túl van!

Bolodár Zoltán | 2014. április 17. 21:07

A valamikor nevezetes, országszerte híres sajátos épületek fokozatosan eltűnnek, pedig ezek varázsolták az Alpokba a sétálókat és az itt üdülőket. Az új beépítések már nem nagyon követték az alpesi életérzést sugalló verandákat, favázakat, szélfogókat... Sajnos elveszíti azt az arcát amiért mi soproniak szerettük és a turisták kedvelték. Azt hiszem a város későn eszmélt, ez ellen már nem lehetett tenni és ma már csak lassítani lehet. Még néhány évtized és egy nevezetességünk elveszik, egy-kettő ház fog emlékeztetni minket arra, hogy milyen szép lehetett valamikor.

Tarcsai Mária | 2014. április 17. 21:21

A Lőverek már régen nem az, ami volt..... a negatív változás itt érhető tetten leginkább. Személyes tapasztalataim vannak erről, hiszen már az 1950-es évek óta rendszeres Lőver járó vagyok... Nem csak a beépítettség probléma, de az is, hogy engedélyezték z épített kerítéseket, szinte minden utca autóval is járható, aszfaltozott..... nagy baj, hogy engedélyezték a régi nagy alapterületű telkek felosztását kisebb parcellákra. Ma már elég 800 nm telek egy épülethez, amihez régebben legalább az ötszöröse kellett. Akkoriban szabályozták a sövények nyírását, (a madarak fészkeléséhez igazodva) ma már senki nem törődik semmivel. Mindenki annyi fát vág ki, amennyit csak akar....ez sincs szabályozva.... és még sorolhatnám a Lőverek eltűnésének okait....

A bejegyzés létrehozása: 2013. február 17.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.