A Stark ABC az 1960-as évek végén II.

Hozzászólok
A Stark ABC az 1960-as évek végén

A legendás Stark ABC nem sokkal nyitás után fekete-fehér felvételen, ugyanakkor szinte ugyanebből a szögből és nagyjából ugyanebből az időből már egy színes felvételt is mutattunk Önöknek, itt.

Ha szívesen bejárnák az eladóteret is egy vizuális időutazás keretében és felidéznék az üzletvezető, Stark Endre emlékét, akkor ezt a bejegyzést ajánljuk figyelmükbe.

Kép típusa: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1960-as évek vége
Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1969
Térkép nézetbe kerül: 
Nem kerül térképre
Turista térképre kerül: 
Nem kerül turista térképre
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A bejegyzés létrehozása: 2019. március 1.

Hozzászólások

Horváth Péter Pál képe

Az ABC valójában Meinl-ként indult a Várkerület 37-ben az 1910-es években (amit mi már táskaboltként ismertünk), majd átköltözött a Pannónia szállóval szemközt levő boltba. Aztán a háború után szovjet kézbe került a bolthálózat, és az államközi szerződésnek megfelelően létrehozták a Csemege Kereskedelmi Vállalatot. Az új lógó az "élelmes kosár"mellett, meghagyták a régi "fezes -piros gyapjúsapkás - néger fiúcska" emblémát is. 1966-67-ben megépítették két házzal odébb a Csemege "nagy" ABC-t, a Erdész sportpályán. Aztán jött a rendszerváltás és a magánosítás. Az országos hálózattal rendelkező Csemegé-t elsőként, még 1991- ben adták magánkézbe. Nem véletlen, hogy a cég többségi tulajdonát a Meinl szerezte meg: az államosítás után (1948) nagyrészt a Meinl üzleteiből hozták létre a Csemegét, majd a politikai enyhülés viszonyai között az osztrák cég és a magyar vállalat között üzleti kapcsolatok szövődtek.