A Stark ABC nyitás után

Keresés az archívumban

A Stark ABC -t reklámozó felirat
1
Eredeti méret
A Stark ABC -t reklámozó felirat
2
Eredeti méret
Díszdobozok az üzletben
3
Eredeti méret
Bonbonos dobozok
4
Eredeti méret
Árubőség
5
Eredeti méret
Árubőség
6
Eredeti méret
Árubőség
7
Eredeti méret
A süteményes pult
8
Eredeti méret

G.Nagy Béla felvételein a Stark ABC látható nem sokkal nyitás után - a felvételek készítésének pontos dátumát nem sikerült meghatározni. A legendás üzlet a Várkerületen működött, helyén ma Drogéria van. A képeken látható táblák és a feliratok a DEKOR-ban készültek /mai Raiffeisen Bank - Széchenyi tér - Petőfi tér sarok/.(G. Nagy László) Noha a bolt a 2000-es években már csak nyomokban emlékeztet a legendás ABC áruházra, bezárásával Sopron egy legendás hírű üzlettel lett szegényebb.

Kép típusa
Fotó/Mozgókép készítője
Kép/Mozgókép beküldője
Kép keletkezési ideje
1967
Szerző
1967
Évszámos térképre

Hozzászólások

Fekete Csaba | 2014. március 30. 12:16

Bocs a nyilván naiv kérdésért, de ős soproniként sem tudom, miért Stark?

Harkai László | 2014. március 30. 15:08

Azért kedves Csaba,mert a(z 1967-es) nyitástól nyugdíjazásáig Stark Endre volt az áruház vezetője,aki hasonlóan Édesapádhoz a város egyik legendás KERESKEDŐJE volt! A csupa nagybetű nem véletlen!Mindkettőjük keze alatt volt szerencsém dolgozni,Bandi bácsinál mint tanuló,apukádnál,Fekete Lajos bácsinál mint eladó!

Fekete Csaba | 2014. március 31. 03:10

Nagyon szépen köszönöm a választ, holtáig tanul az ember, ahogy mondani szokás :-)

Harkai László | 2014. március 30. 15:19

Igaz is,a nyitás,mint már korábban Mónikával is tisztáztam,illetve az alábbi hozzászólásomban is utaltam 1967 nyarán,vagy őszén történt.A képeken látható táblák és feliratok eredetével kapcsolatban nem tudok mit mondani,viszont az áruháznak volt,voltak állandó,főállású dekoratőrei is!Az egyiknek még a nevére is (Gombásné) emlékszem!

Kótai Mónika - szerkesztő | 2014. március 30. 16:30

László, most a G. Nagy László által írt dátum van a bejegyzésben, de ezek szerint érdemes lenne a 1967-re dátumozni a bejegyzést ...

Friedrich Rezső | 2014. március 30. 15:23

Még egy kis plusz Stark /Bandi/ bácsiról: ő vitte az Intertourist előtti "Csemegeboltot", ahol mindig friss őröltkávé illat terjengett és onnan került át az ABC élére. Továbbá az ismert dr. Friedrich Károly, /Kari bácsi/ felesége és az ő felesége testvérek voltak. / Nagy Béla, könyvkereskedő lányai./

Kótai Mónika - szerkesztő | 2014. március 30. 16:31

Ha időmilliomos leszek, erről még beszéljünk, mert van a boltról három fotónk.

Harkai László | 2014. március 30. 17:15

Valóban,Rezső,az a ,,Csemegebolt'' volt a ,,Meinl'' üzlet.A ,,nagy ABC'',ahogy akkoriban nevezték ,volt a Csemege Kereskedelmi Vállalat 132-es számú áruháza,de azt hiszem,ezt már korábban leirtam!Később megkapta a Meinl nevet,aztán valami Match,vagy Smatch lett belőle.Aztán vége lett...

Friedrich Rezső | 2014. március 31. 21:18

A "Meinl" nevet tudatosan nem említettem, mert a háború/államosítás előtt is így hívták, de a rendszerváltáskor a név újra előkerült és akkor valaki félreérthette volna, hogy melyik boltról írok. Sajnos azért nem volt sokáig Meinl, a volt ABC, mert a cég ment csődbe (Ausztriában is...)

Horváth Péter Pál | 2019. március 1. 19:59

Az ABC valóban Meinl-ként indult a Várkerület 37-ben az 1910-es években (amit mi már táskaboltként ismertünk), majd átköltözött a Pannónia szállóval szemközt levő boltba. Aztán a háború után szovjet kézbe került a bolthálózat, és az államközi szerződésnek megfelelően létrehozták a Csemege Kereskedelmi Vállalatot. Az új lógó az "élelmes kosár"mellett, meghagyták a régi "fezes -piros gyapjúsapkás - néger fiúcska" emblémát is. 1966-67-ben megépítették két házzal odébb a Csemege "nagy" ABC-t, a Erdész sportpályán. Aztán jött a rendszerváltás és a magánosítás. Az országos hálózattal rendelkező Csemegé-t elsőként, még 1991- ben adták magánkézbe. Nem véletlen, hogy a cég többségi tulajdonát a Meinl szerezte meg: az államosítás után (1948) nagyrészt a Meinl üzleteiből hozták létre a Csemegét, majd a politikai enyhülés viszonyai között az osztrák cég és a magyar vállalat között üzleti kapcsolatok szövődtek.

Tarcsai Mária | 2014. március 30. 20:23

Bánatos szívvel néztem, hogy az átkosban még lehetett Stühmer bonbont (az átkosban Százszorszép néven gyártották) kapni. Ma már sehol nem látok ilyet..., ellenben olyat díszdobozokat igen igen, ahol egy dobozban több a papír és a dekoráció, mint a bonbon.... :(

Major Éva | 2014. április 1. 09:26

Az átkosban( Stühmer) Édességbolt is volt a Várkerületen, a Papír-Írószer és az Ungár kalapos között, "srévizavé"a Mária szoborral. Darabra lehetett vásárolni a finomnál finomabb bonbonokat. Ott is lehetett feketét inni. A pulttal szemben volt egy hatalmas Velencei tükör, alatta egy kovácsoltvas, üveglapos kis asztal két székkel, és ott is, a csokoládéval keveredett kávéillat! hmmmmm. Sok ötöst kellett hazavinnem, hogy 1-1 db-ot vásárolhassak! Emlékszem, a Melódia szelet 2 ft 10 fillér volt (összehasonlításként: 1 zsemlye 40 fillér, 1 liter tej 3 ft, 1 kg kenyér 3 ft 60 fillér volt!)

Major Éva | 2014. április 1. 09:07

További "finomítás": a Meinl Csemegebolt (valóban mennyei illataival), ahova 3 lépcsőfokon kellett felmenni, a házzal szemben állva a nagy kapu bal oldalán volt, az Intertours (előtte szőnyegbolt volt), ami a Rohonczi Órás és a Fórum átjáró között nyitott a hatvanas évek végén, és költözött ide, a nagy kapu jobb oldalán várta a szerencséseket, kiváltságosokat, ami a valutát illeti. Maga a ház, a volt Berzsenyi Könyvesbolt, ma Alexandra melletti épület. ...és mivel kicsi a világ, Bandi bácsi kisebbik lánya Márti, osztálytársam és barátnőm volt(sok időt töltöttem náluk a Magyar utcai házukban), akkoriban Rohonczi Gyurival elhagyták az országot.

Friedrich Rezső | 2014. április 2. 13:55

Bandi bácsinak két lánya van: Márta /az idősebb/ és Magdolna. Mindketten itthon vannak. Márta nem hagyta el az országot soha. Amúgy a Rákóczi utcában laktak/laknak a mai napig is.

Kótai Mónika - szerkesztő | 2014. április 1. 15:39

Így van, tán most is ott laknak a kanyarban, abban a házban, amit Handler Jakab (?) tervezett. Márta "kolleganő", de anno még tanított engem.

Major Éva | 2014. április 2. 08:21

Lehet, hogy ennyire hülyülök?! A Magyar utcában az Ikva fagylaltozó(?)cukrászda felett laktak. Emlékeim vannak a Rákóczi utcái házból is halványan, de nem bonyolódnék bele, mielőtt szándékomon kívül bárkit is megbántanék, valószínű szelektív az emlékezetem. Márti(Hugi) a '70-es évek elején volt Németországban(tudomásom szerint)Ezentúl hozzászólásaimban a személyhez köthető emlékeimet mellőzni fogok, azt hiszem, az a legszerencsésebb.

Friedrich Rezső | 2014. április 2. 09:04

Van így az ember pár év távlatából is...

Gecsényi Gábor | 2018. április 24. 19:42

Ez a Márti nem az a Márti! Az osztálytárs és barátnő nem Stark Bandi bácsi, hanem Stark Guszti bácsi (Magyar utca) kisebbik lánya és valóban Németországba távozott. A nagyobbik lány Margit itt él Sopronban.

Harkai László | 2014. április 3. 16:30

Kedves Éva!

Nem feltétlenül,illetve nem teljesen emlékszik rosszul!Bandi bácsinak volt egy testvére,vagy unokatestvére-ráadásul a keresztnevére sem emlékszem most-akinek a Magyar utcában volt húsboltja,ergo lakhatott is abban a házban !Arra viszont határozottan emlékszem,hogy a hetvenes évek elején az említett ház udvarában működött egy húsfeldolgozó üzem,ami nyilván nem akkor épült! Az is biztos,hogy akkoriban a Dózsa TSZ üzemeltette,és a boltunk,ami szemben a sarkon volt nagy sikerrel árulta a nap,mint nap frissen készült csodálatos ízű termékeiket! A Bandi bácsiék valóban a Rákóczi utcai kanyarban laktak,egyszer voltam náluk,viszont az országelhagyás dologhoz nem tudok hozzászólni.
Még valami,és igérem befejezem.Azért,hogy ne csak az én memóriámra hagyatkozzunk az ABC nyitásával kapcsolatosan: tegnap,mint egyébként heti szinten többször is találkoztam a Fazekas Feri bácsival,aki követte a boltvezetői poszton Stark urat.Rákérdeztem a nyitás idejére,mire Ő-aki egyébként életkora ellenére teljes szellemi frissességnek örvend-határozottan közölte,hogy 1967 október! Még arra is emlékezett,hogy előtte májustól több hónapos képzésen kellett részt vennie,az akkor még boltvezető-helyettesi poszt betöltéséhez!
Bocsánat,ha túl hosszú voltam,és esetleg untattam valakit,valakiket!

Üdv mindenkinek!

Friedrich Rezső | 2014. április 3. 19:15

Annak ellenére, hogy rokonok voltunk Bandi bácsival, nem ismertem a fent említett /hentes-húsboltos/kapcsolatát. A többit tartom: tehát a Márti /nyelvtanár-egyetemen/ és idősebbik leány, nem költözött sehova, itt ment férjhez és vannak gyerekei, unokái. A Magdi, a kisebbik Stark leány, szintén nyelvész és hajadon. Ő is itthon lakik, ráadásul mindegyikük a szülői házban: Rákóczi utca.

Horváth Péter Pál | 2014. április 3. 23:42

Kicsit régebbről: a Magyar utca 12. számú ház id. Stark Gusztáv és gyermekei tulajdonában volt.
Özv.ifj. Stark Gusztávné hentes és mészáros boltokat tartott fenn, a főüzlet a Magyar utca 12-ben, a fióküzlet pedig Széchenyi tér 13. alatt volt megtalálható. (A múlt század elején). Mindkét üzlet rendelkezett közvetlen telefonvonallal.

Kótai Mónika - szerkesztő | 2014. április 3. 19:19

László, köszönöm a hozzászólást, ne kérjen elnézést, inkább meséljen még! Ezért van a honlap. És lám, a közösség ereje sikeresen be is azonosította a képek készítésének idejét, bár ez leginkább Önnek köszönhető. Még sok ilyet, jó! :)

Gecsényi Gábor | 2018. április 24. 19:12

Bandi bácsinak - szeretett keresztapámnak - valóban volt egy testvére, méghozzá Mária, az én édesanyám. Stark Guszti bácsi valóban a Magyar utcában lakott. Neki is két lánya volt, Margit (a családban Buksi), és Márti (Hugi)

Harkai László | 2014. április 4. 14:20

Na,akkor valamelyest jól emlékszem,maximum pár évtizedet tévedtem !Péternek köszönöm a kiegészítést,Mónikának pedig a kedves,biztató szavakat!

Harkai László | 2014. április 8. 20:16

Igazán nem szeretném túlragozni ezt az ABC nyitásim időpont témát,de a mai napon ismét egy(számomra) perdöntő bizonyítékot találtam!A mai napon néztem az M3 tv adón az 1966-ban készült Princ a katona című magyar sorozatot,amely úgy gondolom közülünk többeknek is emlékezetes! Ebben a részben a főszereplő,és parancsnoka városunkba látogat.Amikor az ezredes belépni készül a Pannónia Szállóba,vele átellenben tisztán látható a már az áruház szintjéig elkészült épület!Később lettek készen a felette lévő lakások.Akit esetleg érdekel,holnap délelőtt ismétlésre kerül a mai rész!

Kótai Mónika - szerkesztő | 2014. április 9. 09:21

Kaptam a filmsorozatból néhány képet , amiket idővel fel fogok ide tenni, azon a soproni helyszínek nagyon jól látszanak.

Friedrich Rezső | 2015. augusztus 30. 10:20

Jól látod...fentebb ez már eldőlt.

A bejegyzés létrehozása: 2014. március 30.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.