A Stark ABC portáljának egy részlete

Keresés az archívumban

Az egykori Stark ABC
Eredeti méret

Dingó Péter felvétele vélhetően az 1960-as évek végén készült az 1967-ben megnyitott egykori várkerületi „nagy ABC” vagy vezetője után Stark ABC-nek is nevezett üzlet portáljának egy részletéről. A korábban a témában írott bejegyzéseinkhez számos érdekes, a város múltjának egy-egy részletét személyes visszaemlékezések által felfedő hozzászólás született. Ezek a fotó feletti „Stark ABC” címkére kattintva olvashatók, de bízunk benne, hogy ez a felvétel is sok olvasónkat készteti majd személyes emlékeinek megosztására.

Kép típusa
Fotó/Mozgókép készítője
Kép/Mozgókép beküldője
Kép keletkezési ideje
1960-as évek vége
Szerző
1968
Évszámos térképre

Hozzászólások

Harkai László | 2016. október 9. 14:48

Ha már portál,és ha már személyes emlék,bár nem túl kellemes: Mint már többször is említettem,itt voltam tanuló 1968-71-ig,de nem ez a lényeg.Bizonyára van még aki emlékszik rá,a bejárattól balra tavasztól-őszig zöldség,és gyümölcs árusitás folyt,kvázi az üzlet vevőterének tehermentesítése céljából is.Ide voltam beosztva egy borongós-esős napon,amikor is elfogyott a kasszámból az aprópénz!Mivel egyedül voltam,és nem volt kire bízni az értékeket gyorsan be akartam szaladni váltópénzért.Amint a fotón is látni lehet egy lépcsőfok volt az ajtó előtt,ami mellett több vásárló az üvegen belül működő grillcsirke sütő bámulásával jelentősen akadályozta a bejutásomat az üzletbe,mivel ki kellett őket kerülnöm!Az esőtől még vizes lépcsőre,vagyis inkább annak élére fellépve azon megcsúsztam,és arccal belezuhantam az ajtó melletti kirakati üvegbe!Csodával határos módon,sikerült egyből úgy visszahúznom a fejemet,hogy a betört üveg karokként meredező darabjai nem vágták el a nyakamat!Az igaz,hogy az arcom úgy szét nyílt,hogy elég volt az orvosnak össze varrni!Szerencsére szinte teljesen elmúlt az a seb.Hát hirtelenjében ennyit a portálról!Bocsánat a hosszúságért,pedig megpróbáltam lényegre törni!

Harkai László | 2016. október 10. 14:45

Azért az R-8-as(vagy 10-es)Renault,meg a Simson Star is jól mutat a képen!Mindkettőt elfogadnám ma is,persze az akkori állapotukban!

Dr. Schöberl Miklós Béla | 2016. október 11. 22:15

Kedves László! Bár azt lehet, hogy hiába kérdezem, hogy mikor költözött el a szülő házad/hazád közeli szomszédságából (Várkerület 11) a 3. posta jelenlegi helyére (mert akkor még talán nem is éltél, vagy lehet, hogy tévedek?) mindig élvezettel olvasom hozzászólásaidat. Most csak annyit fűznék hozzá, hogy annak az ABC-nek (melynek üvegportálja számodra bizonyos fájdalmas megtapasztalást jelentett) működtetése érdekében egy bizottság még a tervezés időszakában Jugoszláviában (sic) járt a modern ABC áruházak tanulmányozása céljából.

Harkai László | 2016. október 12. 12:11

Kedves Miklós!
Nem pontosan értem a kérdésed,ugyanis az én szülőházam a Rejpál--ház,az akkori Lenin kőrút 7 Onnan 1967-ben kellett kiköltöztünk a Rákosi úton lévő,váltólakásként funkcionáló hét lakótömb egyikébe.Érdekes módon szülőházam még évekig állt felállványozva,üresen a belváros kellős közepén,úgy,hogy hozzá sem nyúltak!Viszont ez már egy másik történet,tehát sem a Várkerület 11,sem a 3-as posta,ami tudtommal az ún. kis posta nem stimmel!

Dr. Schöberl Miklós Béla | 2016. október 12. 21:31

Kedves László! Én viszont teljesen értelek. Mivel "túl fiatal vagy" hozzá, még nem találkozhattál eredeti helyén a (Lenin kőrút előtti) Várkerület 11-ből valamikor közvetlenül a háború után jelenlegi helyére költözött "kis postával" (Egyébként én ezt a költözési időpontot keresgélem.) Viszont a vátó házakkal kapcsolatos "élményed" ha nem is közvetlenül, de nekem is ismerős. Bátyám volt kénytelen évekig elszenvedni ezt a megoldás, amíg a KIK házat felújították és családjával visszaköltözhetett.

Harkai László | 2016. október 13. 17:36

Kedves Miklós!
Először is bocsáss meg kérlek,hogy ilyen ,,szemtelenül fiatal''vagyok,hiszen mindössze hatvankettő múltam augusztus végén!A viccet félre téve,ebből a megközelitésből mindjárt értetőbb számomra is a helyzet!

Harkai László | 2016. október 13. 17:46

Még valamit a kis posta témához: A honlapon eddig bemutatott,a Kis-Várkerület,illetve a Rejpál-ház és környékén egy kép sem láttatta azt!Volt Kőkapu vendéglő,cipész-műhely,vegyes kereskedés,és még egyéb tevékenységek helyszine,speciel postára nem emlékszem.Természetesen a fotókra gondolok,hiszen személyes emlékeim a fenti okokból kifolyólag nem igen lehettek!

Dr. Schöberl Miklós Béla | 2016. október 13. 20:44

László, ezt is jól látod, mert eddig még nincs olyan kép a SA-n, amely a "kispostát" eredeti helyén mutatná. Csupán néhány kisvárkerületi piaci képen a háttérben elrejtve fedezhető fel.
Jó kutakodást!

A bejegyzés létrehozása: 2016. október 9.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.