A szállónak megálmodott szanatórium

Keresés az archívumban

Az Állami Szanatórium
Az Állami Szanatórium épülete és udvara az 1960-as évek végén
1
Eredeti méret
Az Állami Szanatórium
Az Állami Szanatórium épülete és az 1975-ben elkészült gyógyuszoda az 1980-as években
2
Eredeti méret

A Várisi úton a város által adományozott telken 1943 márciusában helyezték el a Magyar Hírlapírók Nyugdíjintézete üdülőszállójának alapkövét. A háború árnyékában a csodás természeti környezetben megkezdett építkezést végig reményteljes várakozás kísérte. Tömböly Dénes tervező mert nagyot álmodni, és az épületbe a 128 szoba mellé “ping­ pong- és billiárdtermet, bárhelyiséget, külön férfi- és női fodrászműhelyt, éttermet, társalgót, kártyaszobákat, dohányzókat és hölgyszalont ” is tervezett, sőt mozgóképszínház létesítése is szerepelt a tervek között. A fél évvel később, október 30-án megtartott bokrétaünnepen Kamenszky Árpád polgármester helyettese, dr. Farkas Péter köszöntőjében már a bizakodó hangnem ellenére sem hagyhatta figyelmen kívül a történelmi eseményeket:

“Tavasszal még azt hittük, hogy itt Sopronban, a háborús világ egyik csöndes és közvetlenül nem fenyegetett zugában élünk és nem érhet bennünket közvetlen veszély. Azóta nem egyszer ellenséges re­pülőrajok húztak el fejünk fölött és csak Isten óvó kezének köszönhet­tük, hogy bennünket nem ért baj. De a közvetlen veszély napjaiban is, ti munkások, híven teljesítettétek és zavartalanul folytattátok a munkát. Is­ten segítségében és védelmében s mi is valljuk a zsoltáríróval: Ha az Úr nem építi a házat, hiába dolgoznak azon annak építői és ha az Úr nem védi a várost, hiába vigyáz az őriző.”

A tervező asztalán impozánsnak álmodott Ciklámen üdülőszálló végül sosem tölthette be eredeti funkcióját, nem fogadhatta az ózondús levegőben pihenni vágyó szállóvendégeket. A háború pusztításai során megsérült épületet Füredi Oszkár tervei alapján építették újjá - szanatóriummá. Kapuit 1956-ben nyitotta meg, de fejlesztése és újabb részlegeinek megnyitása még éveken át zajlott. Ünnepélyes átadására csak 1959 februárjában került sor. A bővítés, modernizálás eztán is folytatódott, 1975-re pedig a gyógyuszoda is elkészült. Az épületben napjainkban a Soproni Gyógyközpont Rehabilitációs Intézete működik.

A háború idején a Lőverekben egy másik nagyszabású építkezés is folyt - igaz, ez 1941-ben vette kezdetét -, a vitéz Gömbös Gyula - ma Bajcsy-Zsilinszky Endre - úton az Evangélikus Liceum és Tanítóképző Akadémia tanintézetének és tanulóotthonának építési munkái zajlottak. A történelem végül itt is átrajzolta a terveket, erről honlapunkon is olvashatnak.

A bejegyzés elkészítésében a Kisalföld 1959. február 25-i száma, illetve a Magyar Sajtó 1943-as lapszámai voltak segítségemre. A korabeli újságcikkeket az Arcanum Digitális Tudománytár honlapján keresztül értem el.

Kép típusa
Kép/Mozgókép beküldője
Kép keletkezési ideje
1969 körül és 1980-as évek
Szerző
1969
1980
A bejegyzés létrehozása: 2021. április 27.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.