A Széchenyi tér a 19.század végén

Hozzászólok
A Széchenyi tér a 19.század végén

A Széchenyi tér az 1800-as évek végi parkosítása után. Mikor a fotós elkészítette a felvételt a város polgárai által közkedvelt Promenádról, már javában zajlottak az új korzó parkírozási munkálatai. A beboltozott Rák-patak felett már a századforduló előtt birtokba vehették a soproniak az új, Deák téri sétateret, így már két park is várta a szabadban pihenni és társasági életet élni vágyó hölgyeket és urakat.

Kép típusa: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1890
Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1890
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A bejegyzés létrehozása: 2021. március 22.

Hozzászólások

Dr. Schöberl Miklós Béla képe

"...parkosítás terveket Rosenthal bécsi kertész készítette, Blaschek soproni kertész a kivitelezést. A javított talajba gesztenye- és akácfákat ültettek, a szabad területekre füvet. Padokat is állítottak ..." Ez volt a második parkosítás valamikor az 1880-as években.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Ha jól rémlik, az első parkosítàsnál még gróf Széchenyi István is adományozott fákat. Az idézet az SVE első évkönyvéből való?

Dr. Schöberl Miklós Béla képe

A mostani Széchenyi tér helyén két nagy tó volt. Először a Domonkos-templom előttit töltötték fel két szakaszban 1827 után. Az így nyert terület fásításához járult hozzá gróf Széchenyi István. Majd a másik tó feltöltését követően 1850 körül az egész teret négy sorba rendezve keleti platánfákkal ültették be. Ez volt az első parkosítás. Nem bírta sokáig, mert a feltöltésnél mindenféle törmeléket, szemetet, stb. használtak. Ezért a képen látható második parkosításhoz teljes talajcserét kellett végezni. (SSz. 1983/1)