A Széchenyi tér és a Petőfi tér az 1850-es években

Hozzászólok
A Széchenyi tér és a Petőfi tér az 1850-es években

Gantner Antal lapjában, a Képes Dunántúli Tárogatóban 1934-ben jelentette meg ezt a képet a következő képaláírással: "A régi "Promenád" és a Színház tér részei az 50-es években. (A mai Rupprecht Ujhelyi házakban abban az időben a császári helytartóság székelt mit a képünkön látható kétfejű fekete-sárga sas is hirdet."
A vármegyék kormányzósága 1849 és 1860 között működött a soproniak által Poloskavárnak is nevezett épületben, a Széchenyi István Gimnáziumban 1857-ben indult meg az oktatás, így jól behatárolható a rajz készítésének ideje. Érdekesség még a képen látható olaszbástya a gimnázium előtt, melyet csak a kaszinó építésekor, 1870 körül bontották el. (A kaszinó 1871-72-ben épült.)

Az Ujhelyi-ház rendkívül gazdag történetéből további szemelvények olvashatók a rajz feletti "Ujhelyi-ház" címkére kattintva.

Kép típusa: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1850-es évek vége
Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1858
Évszámos térképre
2493-2219
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A bejegyzés létrehozása: 2014. április 8.

Hozzászólások

Horváth Péter Pál képe

A középen szemben levő épület a "régi" Casino ekkor laktanyaként funkcionált. Az olasz bástyát Brückel bástyának is hívták, az előtte levő kerítés a várárokban folyó patak partján állt, ami a Promenád tavát táplálta. Vizét a Rák patak szolgáltatta.

Friedrich Rezső képe

A gyakorlatozó, /alakizó/ katonák látványa is ezt erősíti meg...