A Szent György utca 3-as számú ház

Keresés az archívumban

A Szent György utca 3-as számú ház
Eredeti méret

A Szent György utca 3-as számú ház, ahogy ma már nem fotózhatnánk le, az Új utca irányából. Az épület gazdag múltjából érdemes kiemelni, hogy a jezsuiták Szent László konviktusa 1674-ben a Fövényveremből a belvárosba költözve itt talált új otthonra és egészen 1773-as megszűnéséig itt működött. A város 1778-ban elárverezte az épületet, a vásárló Reisch Tóbiás volt, aki (Magyar) Korona néven fogadót létesített benne, mely a tulajdonosváltások és a ház átalakítása ellenére még a két világháború között is fogadta a vendégeket. Neves látogatói között Wesselényi Miklóst (1796–1850) is említik a krónikák.

Az épület 1786-ban Festetich György tulajdonába került, mai formáját neki és a tervező Neumayer Lőrincnek köszönhetjük.

1911. február 26-án itt alakult meg a szociáldemokrata párt városi bizottsága, Ferenczy János vezetésével. Ugyanennek az évnek a tavaszán a szociáldemokraták soproni szervezete a Magyar Korona vendéglőben alapította meg a Természetbarátok Turista Egyesületét. A két világháború között az MSZDP városi irodája is az épületben működött, de több szakszervezet központja is itt volt. A nyomdászok, építők, vas- és bőripari dolgozók és a szabómunkások közösen könyvtárral is felszerelt munkásotthont üzemeltettek az első emeleti helyiségekben egészen 1930-ig.

A II. világháborúban jelentős károkat elszenvedett épület felújítására 1955-56-ban került sor, melynek során értékes középkori részletek feltárása is megtörtént. (A felújítás előtti állapotról ezt a fotót ajánljuk figyelmükbe.)

Később az egykori konviktus ismét vendéglátóipari funkciót is kapott, amikor a földszinten megnyílt a Fórum presszó.

A háborúban megsérült, majd elbontott Berczeller-ház illetve két másik épület helyét az 1980-as évek második feléig nem építették be teljesen, így a Szent György utca 3-as számú épület jóideig teljes pompájában mutatta magát, legfőképpen abban az időben, mikor a belvárosi telken parkot alakítottak ki. (Arról, hogy miként változott a felvételünkön még üres "terecske" arculata, számos felvételt találnak honlapunkon.)

A fotó készítésének pontos ideje ismeretlen, a megadott dátum hozzávetőleges.

Kép típusa
Kép/Mozgókép beküldője
Kép keletkezési ideje
1950-es évek vége
Forrás

Csatkai Endre: A soproni vendégfogadók a 16/19. században, Soproni Szemle, 1966/9.
Csatkai Endre, - Dercsényi Dezső: Sopron és környéke műemlékei, 1956.
Hárs József - Dr. Faragó Sándor - Grábits Frigyes: Munkásmozgalmi emlékhelyek Győr-Sopron megyében, Győr, 1986. p.261-262.

Szerző
1959
A bejegyzés létrehozása: 2020. január 12.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.