A Szent Imre Kollégium

Hozzászólok
A Szent Imre Kollégium

A Szent Imre téren 1928-ban épült a Szent Imre Internátus Egyesület megbízásból a Szent Imre Kollégium.

Az MTI 1928. május 1-i beszámolója alapján tudjuk, hogy a kollégium alapkőletételi ünnepélye alkalmából gróf Klebelsberg Kunó közoktatásügyi miniszter a következő sürgönyt kapta:

"A soproni Szent Imre kollégium alapköve mérföldkő a keresztény magyar kultúra országútján, amelynél megállva hódolattal köszöntjük a magyar kultúra vezérét és arra kérjük, hogy a jövőben is szeretettel forduljon a végvári szentimrés ifjúság felé. Glattfelder Gyula püspök, Simon Elemér főispán, Thurner Mihály polgármester."

Az intézményről a következőket olvashatjuk az 1929-30-as Cím- és lakásjegyzékben:

"Igazgatója : dr. Koszterszitz József. Praefektus : közi Horváth József.
A kollégium teljesen modernül berendezve 110 személyre 1928. őszén nyílott meg, még pedig 60 bánya és erdőmérnöki főiskola keresztény hallgatói és 50 helybeli szentbenedekrendi reálgimnázium vagy reáliskolai tanulók számára. Az ellátási díja főiskolai hallgatóknál egy tanévre 800 pengő, melynek ellenértékébe kap a hallgató lakást, napjában háromszori étkezést, fűtést, világítást és házi orvosi gyógykezelést. A nagyobbaknál külön szoba, az I. éveseknél kettő egy szobában. Az ellátási díj a középiskolai tanulóknál egy tanévre 1200 pengő, melynek ellenértékébe kap a tanuló lakást, napi ötszöri étkezést, mosást, fűtést, világilást és házi orvosi gyógykezelést. Az ellátási díj félévenként előre fizetendő.
A kollégium teljesen modernül kápolna, könyvtár, játszó és üdülő helyiség, tornaterem, kád és tussfürdö, zeneterem stb.-vel van berendezve. Részletes felvilágosítással és tájékoztatással az igazgatóság készséggel szolgál."

A kollégium történetéhez szorosan kötődik egyik egykori diákjának, Dr.Kovács József Lászlónak honlapunkon is megjelent visszaemlékezése Koszterszitz Józsefről, Koszter atyáról, a kollégium legendás igazgatójáról és nevelőjéről. A történet ide kattintva érhető el.

A Kapcsolódó bejegyzésben a kollégium szomszédságában ugyancsak 1928-ban épült Evangélikus Teológus Otthonról érhetők el felvételek.

Kép típusa: 
Kép keletkezési ideje: 
1930-as évek
Kapcsolódó történet: 
Forrás: 

Göncz József-Bongár Béla:Templom, iskolák Sopron vármegyében
www.hungaricana.hu

Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1931
Évszámos térképre
2947-2899
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A bejegyzés létrehozása: 2013. február 8.

Hozzászólások

Dr. Schöberl Miklós Béla képe

Illyés Benjamin: A Soproni Szent Imre Kollégium története az államosításig című dolgozata képekkel itt: http://www.uni-miskolc.hu/~ombkeeo/ombke_l/2014/Szent_Imre_K.... olvasható.

Dr. Schöberl Miklós Béla képe

Közi Horváth József csak három évet tölthetett itt Sopronban, de gazdag életútját itt olvashatjuk: https://www.khjnepfo.hu/hu/kozi-horvath-jozsef