A Szent István-templom alapkőletétele

Hozzászólok
A Szent István-templom alapkőletétele

Az ismeretlen fotós által készített felvételt Csernus Jánostól kaptuk. A fotó a Szent István-templom alapkőletételén készült. Jánostól megtudtuk, hogy a pap mellett a jobb oldalon anyai nagyanyja, Frivaldszky Kornélia későbbi szemorvos látható fehér blúzban és harisnyában. A templommal kapcsolatban további fotók és információk érhetők el a fotó feletti "Szent István - templom" címkére kattintva.

Kép típusa: 
Fotó/Mozgókép készítője: 
Kép keletkezési ideje: 
1940
Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1940
Évszámos térképre
4590-2442
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A bejegyzés létrehozása: 2014. április 20.

Hozzászólások

Tarcsai Mária képe

Ezekre a díszruhákra emlékszem. Körmeneteknél ilyet viseltek a nagyobb gimnazista lányok. A fiók is, de azoké mintha valamivel sötétebb kék lett volna. A az egyenruha és a vállra vethető menteszerűség tengerészkék bársonyból volt, fehér prém szegéllyel. Igen jól nézett ki, különösen ha csoportosan vonultak fel a körmenet elején. Mindig szerettem volna ilyen ruhát, de mire abba korba kerültem, maradt az úttörő nyakkendő és a ködvágó sapka.

Jakatics Árpád képe

A kép középpontjában álló papi személyben Orovits Ferenc tisztelendő urat vélem felismerni. Emlékeim szerint a háború után a környékbeli romok eltakarítását ő szervezte, s a megmentett építőanyagból kezdte meg a templomhoz jobbról illeszkedő épületek felhúzását. A templom előterén szabadtéri színi előadásokat is szervezett (rendezett?) Mind a romeltakarításban, mind a színjátékban 6-8 éves gyerekként nővéremmel együtt részt vettem.