A Szent István - templom felszentelése

Keresés az archívumban

Úrfelmutatás 1943
Eredeti méret

Kovács Károly fotója a Szent István-templom felszentelésén készült 1943-ban. Körmendy Nándor budapesti építész a kurucdombi egykori Vásártérre épületegyüttest és templomot tervezett 1939-ben. A templomtér a centrális téralkotásokhoz sorolható, ami a soproni templomok sorában egyértelműen újítást jelentett. A templom külsején és belső terében az árkádívek hangsúlyos szerephez jutnak. A népi építészethez forduló íves motívum a nemzeti identitást is hangsúlyozó felfogásnak, az ún. római iskolának felel meg. A templomot 1943-ban szentelték fel.

A Szent István Plébánia Bizottság által 1943-ban kiadott Templomszentelési Emlékkönyvet - pdf formátumban - honlapunk Dokutárából tudják letölteni.

---
A képhez Dr. Schöberl Miklós Béla a következő leírást készítette -ld. a hozzászólások között is - : "A templomszentelést az azóta boldoggá avatott Apor Vilmos püspök végezte, majd ezután ünnepi misét mondott a templomban, ahol a sokezres hívőknek csak egy része fért el. Ezért ugyanakkor a többiek számára a
templom előtt Bürchner László belvárosi plébános misézett. Ezt látjuk a képen."

Köszönjük a kiegészítést!

Kép típusa
Fotó/Mozgókép készítője
Kép/Mozgókép beküldője
Kép keletkezési ideje
1943
Kapcsolódó bejegyzés
Kapcsolódó dokumentum
Szerző
1943
4131-2840
Évszámos térképre

Hozzászólások

Dr. Schöberl Miklós Béla | 2020. április 11. 17:02

A templomszentelést az azóta boldoggá avatott Apor Vilmos püspök végezte, majd ezután ünnepi misét mondott a templomban, ahol a sokezres hívőknek csak egy része fért el. Ezért ugyanakkor a többiek számára a templom előtt Bürchner László belvárosi plébános misézett. Ezt látjuk a képen.

Kótai Mónika - szerkesztő | 2020. április 12. 11:25

Köszönöm, picit át is alakítottam a bejegyzést - beemeltem a szöveg végére a leírtakat. Illetve így már, hogy ismert, kit látunk a képen - a negyedik bejegyzés köthető a honlapon Bürchner Lászlóhoz -, készítettem is egy új címkét, amivel a hozzá köthető bejegyzések listázhatók ki.

A bejegyzés létrehozása: 2013. szeptember 13.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.