A Szent Jobb Sopronban

Keresés az archívumban

A Szent Jobb Sopronban
1
Eredeti méret
A Szent Jobb Sopronban
2
Eredeti méret
A Szent Jobb Sopronban
3
Eredeti méret

1938-ban Szent István király halálának 900. évfordulóján az Eucharisztikus Kongresszussal egy időben Szent István király Kéz-ereklyéjét a Szent Jobbot május 31. és szeptember 25. között körbevitték az országban. Az Ereklyét az Aranyvonat szállította. A vonat percre pontos menetrend szerint, több útvonalon, 22 városba vitte el a Szent Jobbot. A feldíszített állomásokon fogadóbizottság várta az Aranyvonatot. Sopronba az ötödik út alkalmával, június 20-án
Szombathelyről érkezett az Aranyvonat. 4 percet töltött a Déli pályaudvaron, majd a GYSEV állomáson a huszárok sorfala között emelték ki a Szent Jobbot a vonatból. Innen körmenetben a Szent Mihály templomba vitték a városon keresztül. Az útvonal a Mátyás király utca, Várkerület, Ikvahíd, Szentlélek utca, Sas tér, Fövényverem utca, Szent Mihály utca volt.

A körmenetben elöl a Parancsnok, majd a Városplébános haladt. A Koronaőrök és a katonák sorfala között négy Irgalmas rendi szerzetes vitte vállán az Ereklyét. Mögötte a Szent Jobb őre, majd a főméltóságok mentek a hívek előtt. A Szent Mihály templomban ünnepi misét celebrált a Városplébános.

A Szentmise után a körmenet a fent jelölt útvonalon visszatért a vasútállomásra. Az Aranyvonat 5 óra 27 percnyi tartózkodás után tovább indult Győr irányába.

A körmenetről Kovács Károly három fotót készített.

Az első fotón a Fövényverem utca végén halad a körmenet a Szent Mihály templom felé. Jól látható a szerzetesek által vitt baldachin, tetején a Szent Jobb Ereklye. A fotós a Fövényverem utca 25.számú ház előtt állt.

A második képen a mise után a templom előtt gyülekeznek a visszaútra. A Szent Jobbot a szerzetesek hozzák le a lépcsőn. A fotón Koronaőrök és és katonák is láthatók.

A harmadik képen elindult a körmenet visszafelé. Az Ereklyét a Koronaőrök, és a katonák sorfala mellett magyar ruhás leányok is kísérik, a Szent Mihály utca 27. számú ház előtt haladnak. A fotón az Unger-ház, a Szent Mihály utca 33. is látszik.

Kép típusa
Fotó/Mozgókép készítője
Kép/Mozgókép beküldője
Kép keletkezési ideje
1938. június 20.
Forrás

Győri Egyházmegyei Levéltár - Az Aranyvonat útja a megyében 1938/ 1086

Szerző
1938
4726-845
Évszámos térképre

Hozzászólások

Schöll Károly | 2014. február 8. 09:20

Most vettem észre ezt a képet, és pontosítani szeretném az ismertetőt.
A második képen nem a Szent Mihály utca 25. számú, hanem a 27. számú ház előtt halad a körmenet.
Ezt azért tudom, mert a 25. sz. házban születtem, és éltem több évtizedig. Ha az Unger háztól visszaszámolunk, akkor is erre az eredményre jutunk.

Kótai Mónika - szerkesztő | 2014. február 8. 09:49

Kedves Károly, szóltam Péternek, a poszt írójának, hogy nézze meg a hozzászólását. Köszönöm a kiegészítést!

Kovács Péter | 2014. február 8. 14:47

Igaza van Schöll Károlynak, a képen a legszélső ház valóban a Szent Mihály utca
27.sz. Gondolkodtam azon, hogy melyik számot írjam, mert a fotó torzítása miatt
a körmenet eleje már a 25.sz. ház előtt van. Ezért írtam a 25.számot. Kérem Mónit,
hogy javítson 27-re, mert a képen a 27. sz. ház van a szélen! Köszönöm!

Kótai Mónika - szerkesztő | 2014. február 8. 16:46

Javítottam a számot.

Friedrich Rezső | 2014. február 8. 22:53

F. Kari bácsi és édesapám erről az eseményről forgatott /híradó/filmet, a templom tetejéről...csak nem tudom, hogy hol a kópia. (MNDA?)

Kótai Mónika - szerkesztő | 2014. február 9. 10:11

Nézd meg a MANDA honlapján, van tőle fent film, talán ez is, amiről írtál.

Horváth Péter Pál | 2014. augusztus 20. 20:50

A szövegben úgy szerepel, hogy az "Szombathelyről érkezett az Aranyvonat, 4 percet töltött a Déli pályaudvaron, majd a GySEV állomáson.... Sokaknak fel sem tűnt, hogy miért nem közvetlenül a GySEV állomásra érkezett a z Aranyvonat? (Vajon miért?) Aki meg tudják, azoknak természetes...
Nos azért mert két vasúttársaságról lévén szó a Déli Vasút és GySEV pályája csak egy szakaszon érintkezett egymással, ez pedig a Frankenburg utca térségében volt, kb. pont úgy ahogy ma is járnak a vonatok. A Déli Vasút pályája a Béke út füves járdája mentén volt, így a Sz-helyről érkező vonatnak először a Déli pu.-on mozdonycserét, ill/vagy, mozdonyfordítást kellett végeznie, és csak ezután tudott a másik irányban befutni a GySEV állomásra. Az említett vonalszakaszt 1953-ban szüntették meg (másik SA posztban olvasható), így a későbbiekben a mind a négy irányból érinthették a GySEV és három irányból a Déli pályaudvart.

Tarcsai Mária | 2014. augusztus 21. 21:27

Nagyon érdekes okfejtés, csak örülni lehet, hogy azóta kissé egyszerűsödtek a dolgok. További és lényeges egyszerűsítés lenne, ha egyetlen sínpár lenne Sopronban: egy oda, egy meg vissza..... talán megspórolnánk egy csomó területet és a forgalom is jóval könnyebben lenne szervezhető....

Horváth Péter Pál | 2016. augusztus 20. 18:33

A harmadik fotón, a körmenet a Sas tér felől a Jégverem u 4. és a Szent Mihály utca 7/b előtt halad (jóllehet mindkét ház oldalhomlokzata a Fövenyverem utcában van), a Szent Mihály templom felé. Az első és második fotó a visszautat dokumentálja...

Horváth Péter Pál | 2016. augusztus 22. 11:27

Csak azért kötözködtem, mert a Szent Jobb ebben az időben kétszer járt a városban, 1938-ban és 1942-ben. A '38-as ittjártakor, az állomástól a templomig és vissza tartott a körmenet, bemutatva város lakóinak az ereklyét, szentmisével megszakítva, és a városi szakaszról több dokumentum is készült (Diebold). A második alkalommal, csak a Szent Mihály templom körül készültek fotók.

Kovács Péter | 2016. augusztus 22. 13:08

Kedves Móni! Horváth Péter Pál a következőket vetette fel:
1. A körmenet a pályaudvarról indult. Végighaladt a városon. Szerinte ezt
Diebold Károly fotói dokumentálják.
2. A Szent Mihály templomban volt az ünnepi mise.
3. A mise után a Szent Jobbot a körmenet az állomásra vitte vissza.
Ezek szerint át kell a szöveget fogalmazni és a képek sorrendjén is kell
változtatni. A 3. kép lesz az első, amikor a Fövényverem utca végén a
Szent Mihály templom felé mennek . Az 1. kép a második lesz, amikor a
templom előtt a visszaútra várnak. A 2. kép a harmadik a sorban, itt már
elindultak vissza az állomás felé és a Szent Mihály utcán haladnak lefelé.
Az eredeti szövegben van egy rész, ami nem kell, körmenet a Sas térig, és
vissza a templomig. Mi legyen? Írjam át a szöveget, a képek sorrendjét pedig
megcserélnéd. Légy szíves válaszolj! Köszönöm!

Bolodár Zoltán | 2017. augusztus 28. 09:40

Most akadt a kezembe Dr. Sopronyi-Thurner Mihály körlevele, amiben értesítette az érintetteket a programról. Erre ceruzával az Oedenburger Zeitung van ráírva, tehát ezt valószínűleg ide postázták. A tartalma szerint:
A Szent Jobb 1938. június 20-án 10 ó 45 p-kor érkezik a déli vasúti pályaudvarra. Innen a küldöttségek, alakulatok, és a város közönsége bevonul a Sznet Mihály templomba. Utána a színház épülete elé mennek, ahol 13 órakor ünnepélyt tartanak. A bevonulás és az ünnepély sorrendjét kibocsátott hirdetményben közzé tettem - írja a polgármester. A levél végén még felkérést intéz, hogy díszmagyarban vagy fekete ruhában jelenjenek meg.
A levél keltezése: 1938. június 13.
Aláírás: Sopronyi-Thurner Mihály
Ennyi információt találtam.

Kótai Mónika - szerkesztő | 2017. augusztus 28. 09:48

Köszi, Zoli! Örülök, hogy leírtad!

A bejegyzés létrehozása: 2014. január 6.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.