A Szent Mihály utca a Dorffmaister utca felől 1961-ben

Hozzászólok
A Szent Mihály utca a Dorffmaister utca felől 1961-ben

Elhanyagolt utca, elhanyagolt házak, elhanyagolt templom. Pillanatfelvétel. Ezzel az egy szóval jellemezni lehet azt a korszakot, amely a pusztulástól az 1977-es jubileumi évig terjed. Határsávval körülkerítve. Szemben a földszintes házikóban a Fövényverem 29-ben volt a Poncichter-múzeum, ma sem poncichter, se múzeum. A járdaszélen kis vödrök. Talán majd jön a szemetes. De a nagy szemét ottmarad. Délelőtt van. Ilyenkor végképpen nincs, aki elvigye. Majd az Ünnepi Hetek két hetében, amikor az Ingatlankezelő Vállalat lelkesedést csiholó főmérnöke zöld festéket osztogat a rozzant kapuk bemázolására. Valahol folyik a vita, hogyan lehet igazi soproni műsort összehozni, amire jön mindenhonnan az idegen.

Addig is nézzük, amit látunk és amit belelátunk.

Dorffmaister István festő nevét régebben Dorfmeister-ként írták, pedig ahol saját kezeírására lelhetünk, ott láthatjuk a helyes formát. Például Szombathelyen, a Sala terrena falán, a püspöki palotában. Emlékszobrát Soltra E. Tamás alkotta meg a Szentlélek-templom oldalfalára. A felvételen balra látató rozzant lakóépület azóta már kivirult, sőt nemsokára jó lenne újra renoválni. Jobbra a Halász utca torkolatát takarja el a ház. Hátul pedig a helyrehozását váró Szent Mihály-templom zárja le a látványt. Hogy ne lengje körül a mélabú, idézek egy érdekes eseményt a templomról. Johann Karl Schuster jegyezte fel krónikájában: "1865. november hónapban. Az új orgona a Szent Mihály-templom részére Bécsből Sopronba szerencsésen megérkezett és fel lesz állítva a helyére. Ezt a mesterremeket Hesse Károly készítette Bécsből a Művészeti Kiállításra, amelyik sajnos nem jött létre Bécsben. Az orgona áll a felső szerkezetből, a fő szerkezetből és a pedálból. A felső szerkezetben található 516, a fő szerkezetben 972, és a pedálban 250, összesen 1738 síp. A többi regiszter, lefelé futva a legkisebb méretig. És 12.000 forintba került osztrák értékben. A négy adventi vasárnapon lesz ez az orgona felavatva és az istentiszteletekre átruházva. Szentestén kísérik majd először ezzel az istentiszteletet és Karácsony napján először a nagymisét."

/A felvétel az Ajánlott link alatt található linkről nagy felbontásban letölthető.- A szerk./

Kép típusa: 
Fotó/Mozgókép készítője: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1961
Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1961
Térkép nézetbe kerül: 
Térképre kerül
Turista térképre kerül: 
Nem kerül turista térképre
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Hárs József
A bejegyzés létrehozása: 2015. október 8.

Hozzászólások

Horváth Péter Pál képe

Az 1851-es térképen Am Pflaster (Heiligen Geist Gasse - Sandgrube közt, feljebb Michaelis Gasse) néven jelölték ...

Friedrich Rezső képe

Pontosabban: "Sandgrube" és "Heiligen Geist Gass'l"

Horváth Péter Pál képe

A Fövenyveremnél kihagyott a billentyűzetem, a Szent Lélek utcánál elfogyott a térképrajzoló tentája (javítom) ...

Friedrich Rezső képe

A kép bal szélén látható a saroképület, lépcsős bejárattal.
Itt korábban a Trogmayer pékség működött.
Dédapám első házasságából született leánya volt Friedrich Karolin, aki a pék (id. Trogmayer Gyula) felesége volt. Ifjabb Trogmayer Gyula már a '60-as évek végén nem űzte a mesterséget, de a házban még mindenütt megtalálható volt az egykori pékműhely összes kelléke: kemence, rézüstök, dagasztókádak, polcok. Szüleimmel tartották a rokoni kapcsolatot, pedig eléggé "áttételes" volt az akkor már.

Horváth Péter Pál képe

Azért helyesebb lenne Dorfmeister utcaként emlegetni, ha már ez állt az utcanévtáblán - függetlenül attól, hogy az utókor, a festő nevének helyesírásakor komoly vitába keveredett ...