A Tálos-ház az Előkapu felől

Hozzászólok
A Tálos - ház az Előkapu felől

Kalmár István felvétele 1989-ben készült az Előkapu irányából a Tálos-ház felé, háttérben a Szent György-templom tornyával.

A Tálos Károly kalapos után elnevezett Városház utcai épület érdekessége volt a fotó bal oldalán is kivehető páratlan függőkert a várfal tövében, ahol e sorok írója a gyerekkorát töltötte. Ma már csak családi fotók őrzik az azóta elbontott, a Belvárosban egykor egyedállóan csodálatos kert emlékét.

Az épület felújítása során a homlokzat elé betonlépcső került, így a kert helyén egy bárki számára megközelíthető sétányrészt alakítottak ki. Érdekességképpen hadd idézzem Füredi Oszkár írását, mely a Tér és forma című folyóiratban jelent meg 1947-ben. A sétány megvalósult, igaz, jóval később, és a kapcsolódási pontok is megvalósultak. Eggyel több is, mint amit a neves építész akkoriban gondolt. Ez az a bizonyos lépcső, ami ma a képen látható ház homlokzatát "kettévágja".

"A Várkerületi részen a Bástya-térrel jelölt helyen egy egész sor kisebb épület eltűnt, mögöttük szabadon láthatóvá vált a 14-ik századból megmaradt Bástya-fal és a 17-ik századból származó Bástya-körönd. Szabaddá vált a Bástyán álló Szt. György templommal és a barokk káptalannal együtt a Belváros e színesen érdekes képe.
Sopron közgyűlése elhatározta, hogy a Várkerület e helyén teret képez ki és így hozzáférhetővé teszi a Várkerülettel
párhuzamosan vonuló bástyafal feletti sétányt, a nagyközönség részére. A Bástya-tér jobb oldalát egy 3 emeletes épület zárná le, amelyen elsősorban azok a kereskedők és iparosok találnának megfelelő elhelyezést, akik a bombázás, illetve a térkiképzés következtében régi üzlet és műhelyeiket elvesztenék. Ez az épület szolgálna arra is, hogy a régi bástyafalon keresztül vezetett fedett árkádok útján összeköttetést létesítsen a Várkerület e részén és a Szt. György-utca között.
A régi bástyafal egész vonala cca 800 m hosszban, a szomszéd házak sűrűn beépített udvari épületszárnyak megszüntetésével és közös nagy levegős területek létesítése útján teljesen kiszabadulna jelenlegi elzártságából és a Belváros egy új zöldesített sétánnyal gazdagodna. A bástya vonulat végpontja a Városháza mögött létesítendő téren lépcsővonulattal kapcsolódna az Előkapu, illetve a Városházfér forgalmába."

Kép típusa: 
Fotó/Mozgókép készítője: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1989
Forrás: 

Füredi Oszkár: Sopron Belvárosának rendezése, Tér és forma, 1947.

Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1989
5543-2357
Térkép nézetbe kerül: 
Térképre kerül
Turista térképre kerül: 
Nem kerül turista térképre
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A bejegyzés létrehozása: 2017. július 5.