A Templom utca 15. számú ház

Hozzászólok
Templom utcai részlet
Altdörfer Viktor emléktáblája
A Templom utca 15. számú ház udvara

A Templom utca páratlan oldalának számos épülete büszkélkedhet gazdag történelmi múlttal, elég csak az ágyúgolyót és egy puskagolyót a falában rejtő Schreiner-házra (Templom u. 3.), vagy a Soproni Múzeum elődjének, a "Történészeti és Művészeti Egylet"-nek egykor otthont adó épületre (Templom u. 5.) gondolni, de neves lakója volt a 17-es számú háznak is - emlékét a ház falán emléktáblája is őrzi - Kolbenheyer Mór személyében. A neves soproni evangélikus lelkész otthonának szomszédságában, a 15-ös számú házban született 1860. január 3-án Altdörfer Viktor (1860-1940) karigazgató és zongoraművész. Sopron zenei életének meghatározó alakjának emlékét az épületen emléktábla őrzi, sőt tisztelői és tanítványai a Dalos-hegyen is létesítettek egy emlékhelyet hálájuk jeléül.

Finta Béla felvételén jobbra látható a 15-ös számú ház, rajta a már említett emléktáblával, melyet Bárdics József felvételén közelről is megmutatunk. G.Nagy Béla az 1970-es években a ház udvarára bekukkantva készített fekete-fehér felvételt, melyet a sorban harmadikként mutatunk.

Finta Béla fotója Dr. Friedrich Károly legendás hírű Szép Sopron! című vetítettképes előadásának egy diakockája. A képanyagot, Kari bácsi szavait képalírásként felhasználva, sorozat formájában közöltük honlapunkon korábban, a mostani fotó ebben a részben szerepel, de szerettük volna ezen bejegyzés részeként is megmutatni olvasóinknak.

Az emléktáblák mindig egy tartalmas életút mementói az utókor számára, azért hogy emlékezzenek eleikre, akik kimagasló teljesítményt nyújtottak az élet valamely területén. Legtöbbször hajlamosak vagyunk elsétálni ezek mellett a táblák mellett, anélkül, hogy jelentőségükbe belegondolnánk. Megszokja őket a szemünk, hozzátartoznak egy-egy épület arculatához. Pedig sokszor amellett, hogy emlékeztetnek, komoly művészi értéket is képviselnek, nem egyszer jeles alkotóművészek műremekei. A Sopron anno-n a régi felvételek mellett megjelenő jelenkori emléktábla fotókkal szeretnénk ráirányítani a figyelmet a házfalakon velünk élő történelemre. Bízunk benne, hogy ha legközelebb egy itt bemutatott tábla előtt visz el az útjuk, megállnak majd egy pillanatnyi időutazásra és képzeletben - vagy akár valóságosan is - fejet hajtanak azok előtt az egykori soproniak előtt, akik nélkül a mi mai Sopronunk nem lehetne olyan, amilyennek ismerjük.

Kép típusa: 
Fotó/Mozgókép készítője: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1970-es évek eleje
Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1971
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A fotó készítőjének életrajza: Finta Béla
A bejegyzés létrehozása: 2018. október 16.