A Templom utca 5. számú ház

Keresés az archívumban

A Templom utca 5.
A Templom u. 5-ös számú ház
1
Eredeti méret
Emléktábla a Templom u. 5-ös számú ház falán
Emléktábla a Templom u. 5-ös számú ház falán
2
Eredeti méret

Az 1960-as évek közepén készült képen a középső épület a Templom utca 5. számú ház, mely itt még helyreállítás előtt látható. Ebben a házban működött a Soproni Múzeum elődje, az 1867-ben a városi polgárság értelmiségének kezdeményezésére megalapított "Történészeti és Művészeti Egylet". Az épületet a '60-as évek második felében újították fel, ekkor homlokzata némileg megváltozott, mivel azon gótikus ablakmaradványt, csúcsíves pinceajtót és egy résablakot is feltártak.

A soproni "Múzeum Barátok Köre" 1967-ben helyezett el emléktáblát a házon, második felvételünkön ez látható.

Az emléktáblák mindig egy tartalmas életút mementói az utókor számára, azért hogy emlékezzenek eleikre, akik kimagasló teljesítményt nyújtottak az élet valamely területén. Legtöbbször hajlamosak vagyunk elsétálni ezek mellett a táblák mellett, anélkül, hogy jelentőségükbe belegondolnánk. Megszokja őket a szemünk, hozzátartoznak egy-egy épület arculatához. Pedig sokszor amellett, hogy emlékeztetnek, komoly művészi értéket is képviselnek, nem egyszer jeles alkotóművészek műremekei. A Sopron anno-n a régi felvételek mellett megjelenő jelenkori emléktábla fotókkal szeretnénk ráirányítani a figyelmet a házfalakon velünk élő történelemre. Bízunk benne, hogy ha legközelebb egy itt bemutatott tábla előtt visz el az útjuk, megállnak majd egy pillanatnyi időutazásra és képzeletben - vagy akár valóságosan is - fejet hajtanak azok előtt az egykori soproniak előtt, akik nélkül a mi mai Sopronunk nem lehetne olyan, amilyennek ismerjük.

Kép típusa
Fotó/Mozgókép készítője
Kép/Mozgókép beküldője
Kép keletkezési ideje
1960-as évek közepe
Kapcsolódó bejegyzés
Kapcsolódó kiadvány
Forrás

Domonkos Ottó: Kézművesség – népművészet (A Soproni Múzeum állandó néprajzi kiállítása) / 1. A múzeum és a néprajzi gyűjtés vázlatos története

Szerző
1965
Évszámos térképre

Hozzászólások

Ősz Zoltán | 2013. október 1. 20:46

Ez az evangélikus templom előtti kis tér, ahol a Kolostor és Templom utca elágazik. A Fodrászat "Mozsolitsné a sarkon" hirdette magát, amit még anno a Ludas Matyiban is megjelentettek kétértelműsége miatt. Sajnos, Mozsolitsné idén (2013-ban) elhunyt.
R.I.P.

Kótai Mónika - szerkesztő | 2013. november 23. 12:59

Milyen jó lenne most látni azokat a hirdetésket!

Péntek György | 2013. november 23. 18:25

Bizony, mennyit játszottunk a környéken. A szóban forgó házban laktak a Sipőcz testvérek, sokat szaladgáltunk, az öreg Bakóbácsi ( az evangélikus templom sekrestyése volt ) bosszantására. A Mozsolicsné és a Nix Mátyás fodrászüzlete nagyon híres volt. Már hajnalban ott álltak a hölgyek, várták, hogy kinyisson.

A bejegyzés létrehozása: 2013. június 18.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.