A Várhely-kilátó 1975-ben

Hozzászólok
A Várhely-kilátó 1975-ben

A képen látható kilátó 1929-ben épült, a korábban ezen a helyen állt, és rendkívül rossz állapota miatt elbontásra ítéltetett előző kilátó helyén. Fényes Mara felvétele 1975 januárjában mutatja az építményt, melyet négy évvel később, szintén az állapota miatt lezártak, helyén 1981-ben új kilátót építettek.

A kilátóról a Ii. világháború előttről ide kattintva tekinthetnek meg egy korabeli felvételt, ugyanitt arról olvashatnak, mit láttak egykor a turisták, ha körbenéztek a 17 méter magas kilátóból.

Kép típusa: 
Fotó/Mozgókép készítője: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1975. január 19.
Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1975
Térkép nézetbe kerül: 
Nem kerül térképre
Turista térképre kerül: 
Nem kerül turista térképre
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A bejegyzés létrehozása: 2015. szeptember 8.

Hozzászólások

Dr. Schöberl Miklós Béla képe

A Soproni Parkerdő hét kilátója közül az egyik legrégebbi a Várhely-kilátó és egyúttal talán ez rendelkezik a legjobb adottságokkal is. A Sopron melletti Várhely - Burgstall - a nyugat-dunántúli hallstatti kultúra egyik legfontosabb lelőhelye. Ez a kora vaskori kultúra a Szajnától a Duna magyarországi szakaszáig, illetve a Német Középhegységtől Szlovéniáig terjedt az i.e. 7-4. században. Sopron környékének kiemelkedő jelentősége volt ebben az időben, mivel a hegyek lábánál vezetett a Borostyánkő út, amely a vaskor távolsági kereskedelmének egyik legjelentősebb útvonala volt. A Várhelyen Közép-Európa legnagyobb kora vaskori telepe alakult ki. Ennek erődje szükség esetén, a környéken lévő kisebb telepek lakosságának is menedéket tudott nyújtani. Az itteni feltárásokat Bella Lajos kezdte meg. Kutatásai hozták napvilágra az európai hírű alakos urnákat. Romwalter Károly nyomdász és turista Diem Gusztáv levéltáros által 1886-ban kiadott Illustrirter Führer durch Oedenburg und seine Umgebungen címen az első soproni képes útikalauz érdekesen írja le a Várhelyen 1885-ben közadakozásból épült első kilátótornyot. Egy földbe ásott kunyhó belseje faoszlopokkal volt kitámasztva. Az oszlopok belülről deszkával ki voltak zsaluzva. A kunyhó nyújtott védelmet zivatar ellen, amelyből 32 lépcső vezetett a kb. 10–12 m magas toronyba. Az idő viszontagságainak kitett torony 1896-ban már javításra szorult, de csak 1909-ben építették újjá. A második kilátó sem volt hosszú élető, mert 1929-ben meg kellett építeni a harmadik kilátótornyot. A kilátás gyönyörű, szép, körben minden égtáj felé. Az erdőben a fák tördelése, a padok megfaragása, a felesleges szemetelés akkor is szokás volt. Ez ellen emelte fel szavát 1888. április 22-i számában az Oedenburger Zeitung, és felkérte az erdészeket, a katonaságot, a járókelőket a rendbontók megfékezésére. A felhívást 1888. május 4-én követte egy újabb másfél hasábos cikk. Ez felkérte a közönséget önkéntes adakozásra a sétautak tisztogatása, padok létesítése, kilátók állítása érdekében. A Várhely a Soproni-hegység legmagasabb kilátója, melyet 2005-ben ismét felújítottak. A kilátó 2007-re annyira tönkrement, hogy életveszélyessé vált és le kellett zárni. A város önkormányzatának igen jelentős hozzájárulásával a Tanulmányi Erdőgazdaság 2009. novemberére teljes egészében fel tudta újítani, így ismét megnyílhatott a nagyközönség számára. Gyönyörű természeti emlékhely veszi körül és talán ebből a kilátóból nyílik a legszebb panoráma a soproni erdőkre: északkelet felé láthatjuk Sopront, Sopron-Bánfalvát, a Bécsi-dombot, a Fertő-tavat és a Mosoni-síkságot. Keleti irányban a Hanság, a Somló, a Ság-hegy és a Bakony vonulatai láthatók; dél felé a Soproni-hegység csúcsai és a Rozália-hegység; nyugat felé Ágfalva, Lépesfalva, Fraknó vára és a Schneeberg látszik; észak felé a Ruszti-dombok, a Lajta-hegység és a Kis-Kárpátok vonulatai terülnek el.
Forrás: http://www.turabazis.hu/iglap/mozg298.pdf

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Köszönöm. Ez a szöveg - részben - szerepel a TAEG kiadványában is. De ez alaposabb.