A Várkerület 13. egykor

Hozzászólok
A Várkerület 13. egykor

A régi piac szomszédságában álló Várkerület 13-as számú ház (Pócza-ház illetve a háború előtti utolsó tulajdonosáról, dr. Laehne Vilmosról elnevezve Laehne-ház ) ismereteink szerint az [1930-as években]. A kép készítésének időpontjában az utcafronti üzletek egyikében Zeberer Lajos sütödéje várta a vásárlókat, míg a másik üzlethelyiségben Brenner Károly kínált rádiókészülékeket az érdeklődőknek. Egy 1939-ben készült felvételen már csak a Brenner-féle kereskedés árulta műszaki cikkeit a házban - modernizált portállal -, a sütöde helyén komor portál mögött üresen álló üzlet árválkodott. 1942-ben (8-as kép) már drogériát találunk ugyanitt. Talán többen emlékeznek arra is, hogy az 1960-as években antikvárium várta itt a régi könyvek szerelmeseit.

Kép típusa: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1935 körül

Ekkor még, a házak újraszámozása előtt Várkerület 14.

Kapcsolódó bejegyzés: 
Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1935
Térkép nézetbe kerül: 
Nem kerül térképre
Turista térképre kerül: 
Nem kerül turista térképre
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A bejegyzés létrehozása: 2021. május 5.

Hozzászólások

Dr. Schöberl Miklós Béla képe

Itt megint előkerült a Lähne/Laehne családi név írása és ezzel az előző bejegyzésben felvetett Lähne Frigyes alapította magán iskola helyes elnevezésének kérdése. Mivel dr. Laehne Vilmos ügyvéd (a képen látható ház volt lakója) és apja Lähne Vilmos a magániskola igazgatója közös sírban szépen megférnek, és mivel helytörténeti írásainknak nincs kodifikált nevezéktana (lásd pl. Proszwimmer ház = Gyóni ház) marad a megoldás Lähne intézet = Laehne intézet.

Dr. Schöberl Miklós Béla képe

Dr. Laehne Vilmos (1892 - 1958) a 11 gyermekes Lähne Vilmos intézetigazgató egyik fia, ügyvéd, megjárta az olasz frontot, a soproni népszavazás egyik lelkes szervezője, Thurner Mihály védője abban a koncepciós perben, melyet megnyertek.