A honlap frissítése miatt ideiglenesen nem elérhető a hozzászólás és a regisztráció funkció.
Szíves türelmüket kérjük.

A Várkerület a háború előtt

Hozzászólok
A Várkerület házai a bombázások előtt

A korabeli képeslapon, mely a háború előtt készült, még régi pompájában látható a Várkerület mai páros oldala. A képen a hozzávetőlegesen a Szent György-templom tornya előtt álló Gyengő-ház, melyen a telefonvezetékek tartója látható, az utolsó épen maradt ház. Az ettől déli irányba, a Lenck-ház felé látható házsor a várost ért bombatámadások során megsemmisült, ekkor bukkant elő a házak helyén ma is látható Nagyrondella. A kép készítésének dátuma hozzávetőleges.

Kép típusa: 
Kép keletkezési ideje: 
1940-es évek eleje
Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1941
Évszámos térképre
3732-1609
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A bejegyzés létrehozása: 2014. március 11.

Hozzászólások

Horváth Péter Pál képe

Többször leírtam már, az elektromos hálózat a házak falán, villamos elosztó traverzeken, és oszlopokon futott. Lásd Várkerületi képek 1890-től. A tetőn látható vezetéktartók a telefonhálózat tartói, azt is megírtam, miért ilyen hatalmasak. A Színház utcai telefonközpontból minden egyes telefonkészülékhez 2 db vaskábel futott. Ez csak később változott meg, amikor megjelentek az alközpontok.(A hatvanas években volt szerencsém "megkóstolni" az Óvónőképzö telefonközponjának csengőhívását kb (30-40 V), ami majdnem ledobott a tetőről, mert antennaszerelés közben éppen nem volt más kapaszkodási lehetőség, csak a telefonvezeték 2 mm-es drótja.)
Egyébként nagyszerűen látható, a volt "HOFFER" cukrászda előtti benzinkút oszlopa a képen, aminek a pontos helye kérdéses volt egy korábban megjelent képen.(Ha jól emlékszem az ötvenes évekből.)

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Péter, köszönöm, javítottam.

Friedrich Rezső képe

Péter! Téged nem 30-40 V-os "csengető-feszültség" akart ledobni a tetőről...mert amikor Te tetőt másztál, akkor már CB rendszer működött, 70-110 V-os 25 Hz-es csengetőjellel.

Horváth Péter Pál képe

Igazad van, a csöves rádió hangszóró kimenete simogathatott 30-40 V-tal, a 100 meg a 220 már "megrázó" élmény volt. Kösz a memóriszervízt.

Tarcsai Mária képe

Érdekes, de nekem az a benzinkút abszolút nem jön be, pedig mióta eszmélek, szinte minden nap végigmegyek a Várkerületen (még most is). Sőt cca 25 évig a ott is dolgoztam, a Várkerület kellős közepén....Még mindig nem untam meg....

Becker Zoltán képe

Milyen békés, milyen polgári, milyen emberi léptékű! Ezt akkor az amerikai bombák tették tönkre. A soproni polgárok szorgalma, igyekezete helyreállította, de az akkori világ sajnos végképp a múlté lett. Manapság a globalizmus internacionalista hidrái veszélyeztetik elsősorban tudati rombolással ennek emlékét.